Начало / Общество / Представят обичая Кьорава кобила зад граница

Представят обичая Кьорава кобила зад граница

Младежи и ученици от Община Долна Митрополия ще представят обичая „Кьорава кобила” в гр. Саласгрива, Република Латвия. Участието е по проект „Маскени традиции”, финансиран по програма „Европейски граждани” и е шанс за Община Долна Митрополия да популяризира туристическия си потенциал за фестивален туризъм и да запознае света с културното си наследство. Това съобщи за infopleven.com Лиляна Ячовска – експерт културно-историческо наследство и туризъм в Община Долна Митрополия.

Проектът ще се реализира от 6 до 14 февруари, пътните разходи са за сметка на местната администрация, а останалата част от финансирането е по програма „Европейски граждани”. Ще пътуват 18 представители от общината, като участниците са избрани по критерий най-атрактивен костюм и най-забележително представяне в обичая „Кьорава кобила”, провеждан ежегодно на 7 януари. Ръководител на групата е Таня Николова – началник отдел „Разработване, управление на проекти и програми” в община Долна Митрополия и творчески ръководител Силвия Деянова – председател на настоятелството на НЧ „Неофит Рилския – 1872 г.” Тръстеник.

Фестивалната програма съчетава елементи от традиционната и съвременната култура на участниците. Предвидени са шоу спектакли, концерти, рецитали, както и церемонии по награждаване на участниците. Младежите от община Долна Митрополия ще съпреживеят културните традиции и начина на живот на останалите участници в проекта.

Ритуалът „Кьорава кобила” е традиционен за град Тръстеник. Той се провежда всяка година на Ивановден от незапомнени времена. Ритуалът се свързва с легенда за спасяването на тогавашното село Марашки Тръстеник от турско разорение, която е записана и съхранена от читалищния деец Симеон Кънчев:

„Населението на село Марашки Тръстеник е било с особен статут по време на турското робство, плащало е данъците си в коне. Кобилата на един селянин – Иван, била много стара и ослепяла. Иван бил много привързан към нея и му дожаляло да я убие. Завел я в полето и я пуснал, за да не става свидетел на смъртта й. Не минало много време и в селото избухнала страшна болест, която покосила всички коне. Посред зима на 20 януари (Ивановден) пред портата на Иван се появила старата му любима кобила с няколко малки кончета. Пред очите на невярващият си стопанин старата кобила се свлякла и издъхнала. Благодарение на нейните кончета тръстеничани отново развъдили конете в селото и платили данъка си към Османската империя”. От този ден нататък в чест на кобилата, спасила селото от разорение, на Ивановден младежи се преобличат в маскарадни костюми. Те пресъздават образа на кобилата и нейните кончета за здраве и берекет на населението. По-късно празникът е възприет и от други населени места в община Долна Митрополия и се празнува и до днес.

Прочетете също:

Удължен е срокът за избор на съдебни заседатели за Окръжен и Районен съд – Плевен

Общински съвет – Плевен, взе решение да бъдат удължени сроковете по обявените допълнителни процедури за ...