Акценти
Начало / Общество / Представиха окончателния проект на Областната стратегия за развитие на област Плевен

Представиха окончателния проект на Областната стратегия за развитие на област Плевен

На обществена дискусия се събраха днес представители на различни институции, за да се запознаят с окончателния проект на Областната стратегия за развитие на област Плевен в периода 2014 – 2020 год. „Стратегията дава визията, разкрива потенциала на областта, за да може впоследствие да се кандидатства конкретно по оперативните програми за изпълнение на целите на стратегията”, обясни по-рано арх. Белин Моллов, ръководител на колектива, спечелил обществената поръчка за разработване на областната стратегия.

Арх. Моллов подчерта, че са разработили документа в отлично взаимодействие с администрацията и обществеността, затова е спокоен и не очаква изненади. Той изрази и мнението си, че постановките на стратегията са много добре обвързани с националните документи и Националната стратегия за регионално развитие, с националната концепция за пространствено развитие и с Дунавската стратегия, което е било и една от „червените нишки” в разработката. „Друго важно нещо за стратегията е това, че завършваме документа с насоки за общинските планове. Мисля, че това е големия смисъл и всички го оцениха в процеса на работата – областната стратегия е ядрото, което дава насоките и прави връзката между общинските планове и решенията на местната власт с националните документи. Това е за мен много важен успех”, каза още арх. Моллов.

На откриването на срещата областният управител Иван Новкиришки припомни, че Националната стратегия за регионално развитие на България за периода 2012 – 2022 година, в която бяха заложени и регионалните планове за развитие, беше приета през миналото лято. В Плевен срещи-дискусии по стратегията бяха проведени през февруари и през април, когато имаше обществени обсъждания по представените концепции за разработването на документа. Утре, на 29 май, на Регионален съвет за развитие във Враца ще бъдат представени за съгласуване петте областни стратегии на областите в Северозападния планов район за развитие – Видин, Монтана, Враца, Ловеч и Плевен. До 7 юни е срокът за внасяне на допълнителни мнения и предложения, а в края на юни Областният съвет за развитие, на базата на днешните дискусии и на дадените мнения и предложения, ще проведе заседание за приемане на стратегията. Така ще се даде възможност и на общините до есента да приемат техните общински планове като общи стратегически документи, обясни Новкиришки.

Самата областна стратегия е доста обемен документ, разположен на 100 страници. На други 90 страници пък е анализът на икономическото и социалното състояние на област Плевен. Освен това, има и няколко приложения. За интересуващите се, всички текстове са на интернет страницата на Областна администрация Плевен.

Надзърнахме в едно от приложенията, което описва посочените от общините приоритетни проекти за следващия програмен период. Предложенията са отнесени към определен сектор на интервенции след което, в зависимост от броя проекти във всеки един от секторите и вътрешната междупроектна приоритетност, секторите са точкувани. По този начин най-приоритетните сектори общо за общините от областта са получили най-много точки, а тези с по-нисък приоритет – по-малко. Като безспорен лидер се очертават планираните инвестиции във ВиК сектора. Значителни като брой и като обем на инвестициите са и посочените инвестиции в инфраструктура и дейности на здравеопазването и социалните услуги. Общинските администрации от Плевенска област поставят малко по-малка тежест на рехабилитацията и изграждането на транспортна инфраструктура.

Има и 20 ключови проекта за реализация в периода 2014 – 2020. Най-скъпият от тях е „Реализиране на реформите във ВиК сектора, включително изграждане на Хидровъзел “Черни Осъм” за водоснабдяване на гр. Троян, гр. Ловеч и гр. Плевен”. Проектът е с индикативна стойност 300 млн. лв. Целта му е разрешаване на дългогодишните проблеми в обезпечаването на населението и населените места с питейна вода, както и отвеждането и пречистването на отпадните води.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...