Акценти
Начало / Общество / Предлагат улица в Плевен да носи името на побратимения град Ростов на Дон

Предлагат улица в Плевен да носи името на побратимения град Ростов на Дон

По повод 50 години от побратимяването между Плевен и Ростов на Дон кметът ще внесе предложение улица в центъра наПлевен да бъде именувана на побратимения ни руски град. Това той съобщи днес на брифинг пред журналисти. Идеята е ул. „Борис ІІІ” в частта от хотел „Ростов на Дон” до кръстовището до Регионалната библиотека „Христо Смирненски” да се именува „Ростов на Дон”.   Останалата част от улицата, която започва от бившето кино „Освобождение” и продължава към ул. „Асен Халачев”, ще запази името „Цар Борис III”, уточни кметът. Предложението ще бъде представено и обсъдено на заседание на Председателския съвет при Общински съвет – Плевен, с цел постигане на подкрепата на всички групи в местния парламент. При наличие на консенсус предложението ще бъде внесено официално на сесия на Общинския съвет.

Целта е още на сесията в края на месец август предложението да бъде предложено за гласуване и на тържественото отбелязване на 50-годишния юбилей в Ростов на Дон през месец септември да съобщим официално за това преименуване, обясни кметът Стойков.

Дните на Плевен в Ростов на Дон ще бъдат на 14 и 15 септември, когато за руския град ще отпътува официална делегация водена от кмета проф. Димитър Сойков. За Ростов ще отпътува и по-голяма част Северняшкия ансамбъл, който ще има серия участия в празничната програма и гала концерт. Артисти от ансамбъла ще участват и  в традиционната проява „Танцуващия град”, в рамките на която ще преподават уроци по български народни танци на гражданите на Ростов на Дон.

В празничната програма е включено и представянето на фотоизложба с работно име „Духът на Плевен”. Неин автор е Георги Великов – Чарли. Фотоизложбата ще включва около 35 фотографии на различни забележителности в града, както и три тематични фотопана – „Старият Плевен”, „Културата на Плевен” и „Хората на Плевен”.

В Плевен юбилейната годишнина ще бъде отбелязана през месец март догодина, като се предвижда на 3 март да бъде официалното откриване на плочата в началото на преименуваната улица, каза още кметът.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...