Акценти
Начало / Икономика / Предлагат да се плаща повече за скоби на колата и вдигането й с „паяк“

Предлагат да се плаща повече за скоби на колата и вдигането й с „паяк“

паяк вдига кола 1Увеличаване на таксите за поставяне на скоби на автомобила и за преместването му с „паяк“ предлага община Плевен. Предложението е слагането на скоба да скочи от 12 на 20 лева с ДДС, а преместването с „паяк“ от 42 на 50 лева. Промените са част от проект за изменения и допълнения в наредбата за определяне на местните такси и цени на услугите на общината, които ще бъдат обсъдени и приети на заседание на Общинския съвет.

При скобите е взето пред вид, че през тази година до 31 октомври са поставяни по 732 „скоби“ средно на месец и разходите по извършване на това принудително действие са 14 650 лева средно месечно. Причина за оскъпяването на „паяка“ е, че при досегашната цена на услугата няма кандидати за обществената поръчка за извършване на преместването. Дадено е и сравнение, че в други общини, като напр. Стара Загора, се плаща повече – 60 лева.

Предлага се и включването на нова такса – да се плаща по 30 лева, когато принудителното репатриране с „паяк“ е преустановено на място. Причината е, че има много жалби от граждани, пристигнали до автомобила си в момента на преместването му. Те не желаят да плащат пълната цена, нито пък возилото им да бъде местено на наказателен паркинг,  в същото време фирмата вече е направила разходи за гориво и труд.

Предложението на общината е още да бъде увеличен служебният месечен абонамент от 60 на 80 лева; да се добави служебен абонамент за 1 година от 720 лева, а картите за служебно паркиране и по местоживеене в „синя зона“ да скочат от 12 лева на 24 лева.

В предлаганите изменения на наредбата има заложени и намаления: 24-часовото ползване на паркомясто за лек автомобил в общинския гараж да стане от 8 на 5 лева, а за микробус и джип – от 9 на 8 лева. Едномесечният абонамент отново за общинския гараж за лека кола да падне от 72 на 60 лева, а за микробус и джип – от 90 на 80 лева. Причината е в лошото състояние на гаража.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...