Начало / Последни новини / Прегръщайте се! Днес е Световният ден на прегръдката

Прегръщайте се! Днес е Световният ден на прегръдката

21 януари е Международен ден на прегръдката. За първи път празникът е отбелязан през 1986 година в САЩ, като Национален ден на прегръдката, но с годините бързо се разпространява в другите страни и се превръща в Световен ден на прегръдката. На този ден могат да се подаряват приятелски прегръдки даже и на непознати хора.

Психолозите смятат, че хората, които искат да ви прегърнат, имат нужда от сигурност, комфорт и любов. Древна легенда твърди, че при прегръдката хората обменят помежду си душевна топлина.

Редица експерти са доказали теорията, че прегръдките освен приятни могат да бъдат и много полезни за здравето.  Резултатите от изследванията сочат, че прегръдките подобряват настроението, тъй като стимулират образуването на серотонин. Прегръдката може да повлиява благоприятно кръвното налягане, като понижава високите му стойности.

Ако се прегръщаме повече от 20 секунди, значително ще понижим нивото на кортизол – хормонът на стреса, и ще повишим нивата на окситоцин – хормонът на емоционалното свързване.

Изчислено е, че хората има нужда от средно 13 прегръдки на ден, като всяка трае по 9.5 секунди, за да има полза, но за съжаление много малко хора получават от това безплатно удоволствие.

Прочетете също:

Прокуратурата в  Плевен ръководи разследване за убийство на жена от съпруга ѝ

Окръжна прокуратура – Плевен ръководи разследването по досъдебно производство за убийството на Д.М. на 42 ...