Начало / Култура / Празнуваме Богоявление – Йордановден

Празнуваме Богоявление – Йордановден

На 6 януари честваме един от най-светлите християнски празници Кръщение Господне, наричан още Богоявление, Водици или Йордановден. На този ден православната църква отбелязва кръщението на Исус Христос в река Йордан. В православната традиция празникът е наричан още Богоявление, защото при кръщението в Йорданските води Бог се явил за първи път като Божествена троица.  Когато Иисус се приближил до Йоан, за да се кръсти от него Кръстителят го възпрял с думите: „Аз имам нужда да се кръстя от тебе, а ти ли идваш при мене?“. Иисус му отговорил: „Остави сега; защото тъй нам подобава да изпълним всяка правда.“ Тогава Дух Свети слязъл върху него във вид на гълъб, а от небето се чул глас: „Този е моят възлюбен син, в когото е Моето благоволение.“

Богоявленският празник е свързан с великото водосвещение, което напомня, че при бреговете на река Йордан Бог е обновил чрез вода и Дух овехтялата от греха човешка природа.

Затова по традиция на този ден се извършва освещаване на водата. След службата в църквата свещеникът хвърля кръста във водата, а ергени го изваждат. Вярва се, че който извади кръста от водата ще бъде здрав и щастлив през цялата година. Според поверието, ако хвърленият във водата кръст замръзне, годината ще бъде здрава и плодовита.

С Йордановден е свързано поверието, че в нощта срещу празника небето се отваря и който в този момент си пожелае нещо, то ще се сбъдне. След Йордановден сватбите са отново разрешени чак до Великденските заговезни.

Българска традиция е на 6 януари да се освещават бойните знамена. Първият водосвет е направен на 19 август 917 г. преди битката при река Ахелой. Ритуалът е извършван от 1879 г. до 1946 г. Традицията за освещаването на бойните знамена е възобновена през 1993 г.

Днес имен ден имат Йордан, Йорданка, Данчо, Данка, Боголюб, Божан, Божана, Дана, Бистра, Боян, Богдан, Богдана.

Честито на всички именници!

Прочетете също:

Международният фестивал „Шарено петле” отново отваря врати в Плевен (програма)

Шестото издание на Международния фестивал за куклено изкуство за всички възрасти „Шарено петле” ще се ...