Акценти
Начало / Общество / Почитаме паметта на загиналите по време на Третия щурм за Плевен

Почитаме паметта на загиналите по време на Третия щурм за Плевен

С панихида пред Костницата в Скобелев парк-музей днес ще бъде почетена паметта на загиналите воини в кръвопролитния трети щурм за превземането на Плевен по време на Руско-турската освободителна война. Панихидата ще бъде отслужена от плевенски свещеници от 11 часа.

Днес се навършват 141 години от Третия щурм за освобождението на Плевен в Руско-турската война 1877/78 г.

Бойните действия са се водили на три участъка – Източен, Централен и Южен.  Руско-румънска армия е била  84-хилядна, а турската 35-хилядна.  При село Гривица, след три самостоятелни атаки, румънските войски, подкрепяни от 2 руски полка овладяват един от най-силните опорни пунктове на турската армия. В боевете румънците дават 3 000 жертви, а укреплението, напоено с кръвта им, оттогава носи името Кървавия редут.

На централния участък, при село Радишево, частите на четвърти корпус атакуват най-силното турско укрепление в района, отлично приспособено към местността – Омар бей табия. Въпреки волята за победа, настъплението завършва с неуспех. Убити и ранени са 4 500 руски войници и офицери.

Най-успешни, но и най-кръвопролитни са сраженията на Южния участък при Зелените възвишения, където 13-хиляден отряд, под командването на генерал Михаил Дмитриевич Скобелев, превзема ключовите турски позиции редутите Кованлък и Исса ага. Застрашил сърцето на турската отбрана, само на крачка от победата, но не получил подкрепление, след 30 часа неравен бой, ген. Скобелев отстъпва по заповед на руското командване. Убитите и ранените са 6500 войници и офицери. В народната памет бившето бойно поле остава с името – Мъртва долина.

В далечната 1882 година бащата на младия капитан Сергей Николаевич Матерн от Ревелски полк, загинал на Зелените възвишения и погребан в братска могила в днешния Скобелев парк, подарява на църквата „Свети Николай” в Плевен евангелие с молба всяка година на 11 септември да се отслужва панихида в памет на сина му и на всички загинали войни в Третия щурм.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...