Начало / Здравеопазване / Постиженията в борбата с рака на гърдата обсъждат днес на научна конференция в Плевен

Постиженията в борбата с рака на гърдата обсъждат днес на научна конференция в Плевен

Днес в Медицински университет – Плевен продължава работата на 16-та Международна медицинска научна конференция за млади лекари и студенти. Акцент в програмата на форума днес са постиженията в борбата с рака на гърдата. Под мотото „20 години на смели иновации” ще бъдат изнесени две лекции.

В рамките на форума днес е предвидена поредица от паралелни работни срещи с изцяло практическа насоченост, в хода на които, под ръководството на лекари-специалисти, участниците ще усъвършенстват уменията си в областта на хирургичните шевове, гипсовата превръзка, кардиопулмоналната ресусцитация, ултразвуковата диагностика и др.

Ще бъдат представени също възможностите на Международната програма „Еразъм+” от проф. д-р Савелина Поповска д.м.н., зам. -ректор по Европейска интеграция и международно сътрудничество и Николина Ангелова от Центъра за евроинтеграция и международно сътрудничество при МУ-Плевен.
16-то издание на Международната научна конференция за млади лекари студенти официално беше открита вчера следобед. С приветствие към участниците във научния форум се обърна кметът Георг Спартански, в което подчерта, че „Медицинският университет е една от съвременните емблеми на Плевен”. Той изтъкна, че Община Плевен се гордее с университета и с качеството на обучението в него. Кметът не пропусна да отбележи, че Община Плевен два пъти получава приза за развитие на медицинските услуги и здравеопазването и това е благодарение на всички, работещи в тази сфера.

Ректорът проф. д-р Славчо Томов също поздрави аудиторията, като изтъкна, че лектори на научния форум са специалисти и личности, които студентите на Медицински университет – Плевен заслужават да видят. Важен факт е, че всички лектори са поканени от самите студенти, които са организатори на този форум. „И лекторите винаги откликват. Един учен, който цени своя труд, винаги е широко отворен към младите хора“, подчерта проф. Томов минути преди официалното откриване на форума.

Вчера той направи демонстрация на 3D студиото за обучение. Заместник-деканът на Факултет „Медицина“ доц. д-р Добромир Димитров демонстрира възможностите на 3D масата за виртуални дисекции.

Той представи почетния гост на конференцията – проф. д-р Дейвид Уилиям Кранстън, който работи върху нов метод за лечение на тумори  с Хайфу технология, развиването на който може да се окаже революционен за  пациентите.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...