Акценти
Начало / Общество / Посланикът на Румъния присъства на панихида в Мавзолея в Плевен

Посланикът на Румъния присъства на панихида в Мавзолея в Плевен

IMG_0201румънски посланик панихида

Румънският посланик НП Антон Пакурецу и Сорин Раду, аташе по отбраната на Румъния днес присъстваха на панихида в параклиса мавзолей „Св. Георги Победоносец” в Плевен. Тя беше отслужена от Налуцо Опре, представител на Румънската православна църква в България по повод Деня на героите.

По традиция румънският посланик и придружаващите го лица отдават почит на загиналите румънски воини в сраженията за Освобождението на Плевен и България.

Те бяха посрещнати от кмета проф. Димитър Стойков и от директора на Военноисторическите музеи в Плевен Милко Аспарухов.

IMG_01 румънски посланик-кмет

След отслужената панихида гостите и придружаващите ги поднесоха венци и цветя пред паметната плоча на Мавзолея, поставена в прослава на румънските герои.

„По време на Руско-турската война от 1877 г. и по време на  третия щурм на руската армия за освобождението на Плевен, край възвишенията на село Гривица румънската армия получава своето бойно кръщене, разказа Мариета Кръстева, екскурзовод в Дирекция „Военноисторически музеи” – Плевен. Младата 35-хилядна румънска армия, под командването на румънския министър на войната ген. Александру Чернат, се сражава за превземането на най-силните турски укрепления, изградени от Осман паша край Гривица. За  превземането на тези укрепления на 11 септември 1877 г. румънските войски загубват 2 555 свои войници и офицери”.

В  памет на своите герои румънският народ издига при село Гривица белокаменния мавзолей. Той е създаден със средства на румънския народ, изрисуван от румънски майстори.

По традиция румънският посланик и придружаващите го лица посещават освен Мавзолея в Плевен и паметниците от Руско-турската война в Гривица и  Пордим.

IMG_0198румънски посланик посещение плевен

 

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...