Начало / Крими / Поредни телефонни измами в Плевен, полицията с апел- не давайте пари на непознати

Поредни телефонни измами в Плевен, полицията с апел- не давайте пари на непознати

На 11 януари в Първо РУ – Плевен са получени два сигнала за измамени по телефона възрастни хора, съобщават от пресцентъра на ОДМВР Плевен. Първият е получен в 11 часа от 86-годишна плевенчанка. Жената е съобщила, че на 9 януари около 11.30 часа на домашния си телефон е получила обаждане от мъж, представил се за полицейски служител. Въвел я в заблуждение, че се  провежда полицейска акция по залавянето на телефонни измамници и я накарал да изхвърли през терасата на жилището си в квартал „Дружба“ 1880 лева и 500 евро.

В 15.30 часа е постъпил втория сигнал,  подаден от 80-годишен жител на град Плевен. По информация на тъжителя около 12.30 часа е получил  паралелно обаждане на домашния и мобилния телефон и непознат, представяйки се за полицейски служител, го  накарал да изхвърли през терасата на апартамента си 2100 лева. Схемата на телефонната измама е същата – провеждана полицейска операция по задържане на телефонни измамници. По случаите е уведомена прокуратурата. Продължават работа разследващи полицаи.

От ОД на МВР – Плевен съветват гражданите да бъдат бдителни и в никакъв случай да не дават пари на непознати, осъществили с тях контакт по телефона.

Най-нашумелият механизъм за извършване на телефонните измами в последните седмици е „провеждане на полицейска операция и необходимост от предоставяне на сума, която ще послужи за задържане на извършителите“. Мнимият полицай иска съдействие и дава указания на „жертвата си“ да събере пари и да ги хвърли през терасата на апартамента си, като обещава парите в последствие да бъдат върнати. Не е изключено измамниците да приложат и други вече позабравени схеми, като „пари за операция на близък”, „пари за капаро за закупени климатици или друга техника”, „пари за освобождаване на колетна пратка” и др. Извършителят на престъплението се обажда на случаен принцип на потърпевшите. Телефонните измамници са брутални и с тренирани психологически умения – по време на разговора се ориентират за възрастта на жертвата и се възползват от първоначалния шок от споделената информация, за да я манипулира. Най-често предаваните пари са държани в домовете на пострадалите, следват средства изтеглени от банка, и взети на заем. Понякога се предават и ценности.

От ОДМВР – Плевен апелират при получаване на подобен вид телефонно обаждане гражданите незабавно да потърсят свои близки и в никакъв случай да не дават пари на непознати. По никакъв повод да не предприемат разплащания в други градове. Напомняме, че в България всички институции прилагат еднакви стандарти в работата си по платежни операции – разплащания се извършват на специално определени места, в работен ден и установеното работното време, като винаги се сверявят личните данни и се издава съответен документ.

Необходимо е близките непрекъснато да говорят за това на възрастните си родители и да им напомнят как случайно може да станат жертва на измама.

Само в рамките на месец януари 2017 година плевенските криминалисти вече разкриха и задържаха извършител на две телефонни измами в Плевен.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...