Акценти
Начало / Политика / Полицията в Белене осигури безопасни избори за кмет

Полицията в Белене осигури безопасни избори за кмет

Избори

Полицията в Белене е взела мерки за безопасното протичане на частичните кметски избори, които ще се проведат утре, 29 септември, информират от пресцентъра на МВР-Плевен. Предприети са всички законови мерки за ограничаване на престъпността, гарантиране на обществения ред и спокойствието на гражданите в хода на провеждането им. Утре ще бъдат охранявани всички избирателни секции. Изграден е оперативен щаб, които поддържа непрекъснат контакт с всички организации, имащи отношение към вота. Извършени са охранителни обследвания на 15-те помещения, определени за избирателни секции. В Белене секциите се намират в основно училище „Васил Левски” и в СОУ „Димчо Делебянов”. Общо пет са избирателните секции в селата Деков, Татари, Петокладенци, Кулина вода и Бяла вода. Охраната на секциите ще бъде поета от 18 часа днес и ще продължи до приключване на гласуването и предаването на материалите от частичните кметски избори на 29 септември в Районната избирателна комисия.
В деня на вота ще се осигури външна охрана от униформени служители на Районното полицейско управление в Белене. Полицейските служители ще оказват съдействие само при необходимост за прекратяване на нарушения на обществения ред при поискване от председателя на секционната избирателна комисия.

В деня на вота до избирателните урни няма да бъдат допускани граждани в явно нетрезво състояние или след употреба на упойващи вещества. Гласоподавателите нямат право да носят огнестрелно оръжие. Законът категорично забранява влизането на въоръжени лица в изборните помещения. В изборните секции няма да бъдат допускани лица в състояние или с поведение, накърняващо добрите нрави или носещи предмети, опасни за живота и здравето на гражданите. Не се допуска паркирането на автомобили в непосредствена близост до избирателните сгради. След приключване на изборния ден ще се осигури пилотиране и полицейска охрана при транспортиране на изборните материали и бюлетините до районната избирателна комисия в Община Белене. Забранено е превозването на бюлетини и други изборни материали в автомобили на МВР, както и пътуване на полицейски служители в колите, в които се превозват бюлетините. Охраната на избирателните бюра ще приключи след края на изборния ден по указания на съответната избирателна комисия.

С цел намаляване на предпоставките за пътно-транспортни произшествия служителите от сектор „Пътна полиция” ще осъществяват засилен контрол по пътищата в региона. Служителите от „Български документи за самоличност” ще оказват съдействие на българските граждани, които желаят да гласуват в частичните кметски избори на 29 септември. В зависимост от конкретните нормативни изисквания на граждани, подали вече заявление за нова лична карта, е ускорено издаването й или е издадено удостоверение за изгубен, откраднат, повреден, унищожен документ за самоличност (лична карта, личен (зелен) паспорт) или лична карта с изтекъл срок на валидност, с което да гласуват. Удостоверението се издава, за да послужи само пред секционната избирателна комисия и е валидно за деня на изборите.

Огнеборците в областта са извършили тематични проверки на обществените помещения, където гражданите ще подават своя вот. На председателите на секционните избирателни комисии и ръководителите на обекти, където ще се провеждат избори са връчени разпоредителни писма, противопожарни разпореждания и сигнални писма. На основата на тези документи е създадена необходимата организация за осигуряване на пожарната безопасност – избирателните секции са обезопасени с необходимите уреди и съоръжения за първоначално пожарогасене. Достъпът на външните лица е осигурен само на местата за гласуване и е ограничен достъпа им в останалата част от сградите. В избирателните секции са осигурени стандартни осветителни средства в случаи на прекъсване на електрическото захранване поради авария. Осигурено е спазването на заповедите във връзка с разрешените и забранени места за тютюнопушене. Всички избирателни секции в община Белене са снабдени с надеждни телефонни връзки. На председателите на секционните избирателни комисии и техните членове, както и на длъжностните лица на обектите, където има избирателни секции, е проведен инструктаж по въпроси, касаещи пожарната безопасност, информират още от пресцентъра на полицията.

Прочетете също:

Депутати от ДБ с приемна днес в Плевен

Народните представители Албена Симеонова, Стоян Михалев, Владислав Панев, издигнати от „Демократична България“ днес, 14 ноември,  ...