Акценти
Начало / Икономика / Поемане на нов дълг, продажби и концесии в дневния ред на сесията

Поемане на нов дълг, продажби и концесии в дневния ред на сесията

36 са точките, включени в предварителния дневен ред за решение от Общински съвет Плевен. Сесията ще започне в 9.00 часа на 30 май в зала „Гена Димитрова”. Голяма част от предложенията засягат решаване на финансови въпроси – за продажба на недвижими имоти, а други – за провеждане на процедура за отдаване под аренда.

Като т.6 е записано предложение, внесено от кмета проф. Димитър Стойков, относно поемане на краткосрочен дълг от Община Плевен чрез банков кредит до 1 млн. 200 хил. лв. Средствата са необходими за довършване на два инфраструктурни обекта – изграждането на ул. „Иван Миндиликов” от жп гарата до бул. „Георги Кочев” и Общинския плувен комплекс в двора на СОУ „Иван Вазов”. Обектите са заложени за изпълнение в разчета за капиталови разходи през 2013 год.

Ще припомним, че парите за тези, както и други важни обекти, дойдоха от дългосрочния инвестиционен заем, който общината изтегли преди повече от 2 години. Строителството на плувния комплекс, който ще е на застроена площ от 1 014 квадрата, започна през юли миналата година. Бъдещият градски басейн на Плевен ще е с олимпийски размери – 25/12.5 метра. Проектът включва голяма зала за басейна и допълнителни съоръжения в комплекса, вътрешна стълба ще свързва плувната зала и фитнес, сауна кабини, парни кабини и джакузи, второ ниво, на което ще има солариум, масаж, релакс, антицелулитни процедури. В проекта е предвиден и достъп без стъпала и специално оборудван санитарен възел, с което се създава възможност за посещение на басейна от хора с увреждания.

Следващата точка е отново свързана с финанси – тя е за даване съгласие на кмета на Община Плевен да ползва под формата на временни безлихвени заеми свободни средства от набирателните сметки в Община Плевен. Местната администрация има разкрити две такива сметки. Анализът на наличностите и движението показва, че към момента и до края на 2013 год. по-голяма част от тези временно съхранявани средства в размер до 1 млн. лв. са свободни и могат да се използват като временен заем за оборотни средства. А общината има необходимост от тях, за да извършва плащания по проекти, изпълнявани по оперативни програми, за които има поет ангажимент за авансово предоставяне на бюджетни средства. Предвижда се срокът за възстановяване на използваните финанси да е до 25 декември 2013 год.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...