Акценти
Начало / Икономика / Подпомагат и пчеларството с директни плащания

Подпомагат и пчеларството с директни плащания

В следващия програмен период пчеларството ще може да бъде подпомагано като директни плащания, това заяви при посещението си в Плевен министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Според него секторът се развива добре, имайки предвид усвояването на средствата по Националната пчеларска програма, която тази година е с бюджет около 20 млн. лв.

Той съобщи и че има създадена работна група, която работи за разширяване на програмата. Министърът беше категоричен, че онези пчелари, които искат държавата да им помага, като първо условие трябва да се регистрират като земеделски производители. Миналата година беше нотифицирана и държавна помощ за поемане на 80% от гранда при застраховка на кошерите и продукцията. “С изненада установихме, че само един пчелар е застраховал кошерите си. А има доста инциденти с кошери и пчели и е добре производителите да се възползват от това, за тази година предложението за застраховка отново важи”, каза министър Найденов. Подобна държавна помощ има и при зеленчукопроизводството, но там, по думите му, интересът е много голям.

Земеделският министър отново подчерта, че България трябва да излиза на пазара с качествен мед. “Нашият мед е неповторим и е един от продуктите, с които, заедно с розовото масло и киселото мляко, никой не може да ни конкурира. Трябва да залагаме на качеството, защото не можем да се конкурираме с количество, каквото например Китай предлага. Трябва да се пазим и от добавки, това е, което е опасното. Ако заради определен производител се лепне черно петно на българския мед, ще се отрази на цялата индустрия”, предупреди Мирослав Найденов. В тази връзка той съобщи, че ще инициира проверки на пазара за имитиращи мед продукти, които подвеждат потребителите. Голямата ниша, която България трябва да държи, е био производството на мед.

Новата пчеларска програма ще върви успоредно с подпомагането на сектора в периода 2014 – 2020 год. “В момента програмата е свързана с повече администриране и има определени ограничения, като директни плащания обаче ще е много по-лесно. Нека първо да се уточни финансовата рамка, след това правилата за новия програмен период и ще седнем с браншовите съюзи да намерим най-правилния път парите да стигнат до тях”, каза земеделският министър. И уточни, че ако 2014 год. е преходна, директните плащания към пчеларите ще се случат от 2015 год.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...