Акценти
Начало / Общество / Плевен на челните места по брой на приемни семейства

Плевен на челните места по брой на приемни семейства

Приемните семейства на територията на област Плевен вече са 107, което ни нарежда на едно от челните места в страната по приемна грижа,  каза на среща с журналисти Вацка Хорозова, директор на Регионална дирекция „Социално подпомагане“ в Плевен.

В момента 98 са децата, настанени в приемни семейства в областта. Хорозова обясни, че в част от семействата в момента няма настанени деца, тъй като приетите са били осиновени.

Тя отчете тенденция към увеличаване на броя на настанените деца в едно приемно семейство и посочи, че само на последното заседание на Комисията по приемна грижа са дали одобрение на три семейства да увеличат децата от едно на две. А в областта вече има няколко семейства, които са приемни родители за три и повече деца.

Хубавото е, че освен повишен интерес към приемната грижа, констатираме и отпадане на изискването за етническа принадлежност и по-ниска възраст на детето, коментира Хорозова. Тя припомни, че при старта на приемната грижа повечето от приемните семейства са желаели по-малки деца, но вече се  наблюдава промяна в желанието на семействата и те се ориентират към деца в по-горна възраст.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...