Акценти
Начало / Икономика / Плевен може да внесе динамика в отношенията с Казахстан, стана ясно при посещението на посланик Избастин

Плевен може да внесе динамика в отношенията с Казахстан, стана ясно при посещението на посланик Избастин

Посланикът на Република Казахстан Н. пр. Темиртай Избастин  посети днес Плевен и се срещна с кмета Георг Спартански. Двамата обсъдиха честванията на 140-годишнината от Плевенската епопея. Тема на разговорите беше и динамичното съвременно развитие на Казахстан, заместило трудния период след отделянето от Съветския съюз. Нашите страни могат да си сътрудничат ползотворно в сферата на туризма, леката промишленост, културата, образованието и спорта, подчерта дипломатът. В тази връзка той предложи да съдейства за установяване на партньорски отношения между Плевен и град в Казахстан.

Вашата страна е пример за политическа и икономическа стабилност в най-широк световен мащаб и оценявам високо възможността за побратимяване с град от Казахстан, категоричен беше Георг Спартански. В знак на уважение той връчи на Посланика почетен плакет на Община Плевен.

По-късно посланик Темиртай Избастин откри в ХГ „Илия Бешков” фотоизложба, посветена на Националния празник на Казахстан.

На откриването присъстваха кметът Георг Спартански и Румен Петков, който e Председател на Дружеството за приятелство между България и Казахстан.  „Щастлив съм, че първият град, с който се очертава динамично сътрудничество от страна на казахстанските власти след Благоевград е Плевен”, подчерта Румен Петков. Той изтъкна, че „Плевен може да даде динамика” в развитието на отношенията в областта на образованието, спорта, културата и в икономиката. „Има нещо символично в това, че нашият празник е 10 декември, а независимостта на Казахстан на 16 декември. Мисля си, че общите неща между нас са много и интересите ни позволяват всичко, което имаме като даденост от туризма до икономиката, да предложим на нашите партньори. Посланикът има подкрепата на правителството на Казахстан, което за нас е важно”, изтъкна Румен Петков. Той връчи на Негово превъзходителство плика и картичката, които бяха валидирани преди 10 дни в нашия град по повод 140 години от Плевенската епопея и символизират трите юбилея, които отбелязва нашия град тази година.

Директорът на галерията Мирослав Минчев подари на посланика каталог на плевенски художници.

Изложбата, с която посланик Избастин запозна домакините си, представя историята, културата и природата на Казахстан.

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...