Акценти
Начало / Общество / Плевенчани сведоха глава пред паметника на Ботев

Плевенчани сведоха глава пред паметника на Ботев

кмет Димитър Стойков 2 юни

Плевенчани почетоха подвига на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България пред паметника на героя в града. Тържественият ритуал започна с панихида, отслужена от свещеници от плевенски храмове, след което слово произнесе кметът проф. д-р Димитър Стойков. Той подчерта, че героичните страници от историята ни са сътворени от най-ярките български личности, чиито идеи надраснаха времето, а мъжеството и подвигът им останаха завинаги в нашата родова памет. „Вечно живи ще останат прозренията на поета Христо Ботев за вярата в общата сила на човешкия род, в стремежа за достоен труд и свобода, в победата на живия дух на разума над недъзите на обществото, в единното и неделимо отечество на всички хора. 2 юни е дата на скръб и преклонение, но и ден на гордост с подвига на нашите предци. Гордост с великия урок по чест и родолюбие, който те ни дадоха и който се предава от поколение на поколение като най-ценна национална светиня”, посочи той. Кметът припомни Вазовия стих: „Българийо, за тебе те умряха…”, който определи като най-голямото признание за саможертвата в името на Отечеството.

2 юни

Областният управител на Плевен Илиян Йончев изтъкна в словото си, че всяко година на 2 юни ние свеждаме глава под звуците на сирените и силата на Ботевата изповед, че „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира”. „И тази кратка една минута е събрала толкова много преклонение и признателност. Няма как за Ботев да се говори без емоция. За човека, отишъл си от този свят само на 28 години. За големия мислител, вярващ в личната свобода и общата сила на човечеството да твори добро. За талантливия творец, излял своите чувства в стихове и проза, за искрения патриот, поставил любовта към Родината над всичко”, каза Йончев. И добави, че смъртта за героите на България е само крачка към безсмъртието, защото те живеят в съзнанието на поколенията.

Хор "Гена Димитрова"

За празничната атмосфера се погрижиха с изпълненията си на патриотични песни и църковни песнопения Общинската хорова формация „Гена Димитрова” с ръководител Анелия Дечева и Общинският духов оркестър с диригент Пламен Марков.

Духов оркестър

След химна на Р България почетен военен караул отдаде почест на загиналите. По традиция в продължение на две минути бяха включени сирените във всички населени места на Общината. Много граждани замръзнаха на местата си при звука им, видя фотообективът на infopleven.

2 юни

2 юни

Ритуалът пред паметника на Ботев завърши с поднасяне на венци и цветя от името на народни представители, политически партии и структури, патриотични съюзи и обществени организации, културни институти, читалища, училища, общественици, граждани.

Ботев 2 юни

 

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...