Акценти
Начало / Общество / Жителите на Плевен отричат да консумират алкохол

Жителите на Плевен отричат да консумират алкохол

“Аз не пия” и “Това не е за мен” бяха най-честите реакции на плевенчани, които получаваха тест при стартиралата вчера кампания на авителствената организация „Лига на умерените”. Разпространението на информационни материали е във връзка с призива за умерена консумация на алкохол и постоянен контрол върху все по-зачестяващата злоупотреба от хора във всички възрасти.

Своеобразният тест дава възможност за по-малко от минута човек да определи дали има проблем с консумацията на алкохол и доколко сериозен е той. Полето е разделено на пет сектора в различен цвят, във всяко от което е описано количество алкохол. Така в първите две безопасни зони ще попаднете, ако консумирате алкохол 1-2 пъти седмично или само по едно малко с вечерята няколко пъти седмично. Следващата степен, вече в рисковата зона, е по едно малко питие всеки ден като приемът на алкохол е повече от 5 пъти седмично. Голямото количество по време на един прием е опасен, още повече ако си направите сметка, че сте пийнали за седмицата 21 питиета /дозата при жените е 14 питиета седмично/. Удоволствието от алкохола може да доведе до постоянна нужда от него и ако осъзнаете, че при вас се е получило точно така, то най-добре се обърнете за помощ към специалисти.

Последните данни от изследване на “Лига на умерените” сочат, че българинът няма реална представа за собственото си пиене, както и за това на другите. Хората у нас смятат, че пияница е този, който пие много, но не могат да конкретизират какво точно количество алкохол означава „много”. 22 на сто от нашенците смятат, че човек злоупотребява с алкохола, ако започва да пие още от сутринта, а останалите считат за алкохолици и пияници хората, които се наливат всеки ден.

„Не изхвърляй живота си на боклука” е мотото на кампанията на “Лига на умерените”. В Плевен разпространението на информационни материали продължава до 20 февруари в районите на площад “Възраждане”, Драматичен театър „Иван Радоев“ и Централ МОЛ Плевен.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...