Начало / Общество / Плевенчани недоволстват от гонките, каруците и вандализма

Плевенчани недоволстват от гонките, каруците и вандализма

По няколко наболели въпроси, които поставят гражданите, направи коментар кметът на Плевен Георг Спартански по време на редовната оперативка в Общината. Първият проблем е свързан с вандалските прояви в центъра на Плевен и изпотрошените кошчета за боклук. В тази връзка той информира, че ще бъдат закупени нови кошчета, които да се поставят на местата на вече компрометираните такива.

„Ако гражданите са пасивни, ще продължим да харчим стотици хиляди левове за нови кошчета, детски площадки, нерегламентирани сметища и т.н. По-лесно е да не трошим и мърсим, отколкото да поправяме и чистим”, каза Георг Спартански.

„По същия начин стои въпросът с конските каруци, макар че те са друга тема“, коментира още градоначалникът. „Бях категоричен, че промени в Наредбите за обществения ред няма да спрат тези набези към града, ако селските кметове не спират каруците при тръгването им към Плевен“, заяви Спартански. „КАТ е абдикирала от задълженията си. Полицията е абдикирала от задълженията си да се саморазправят с тези каруци, не в смисъл извън закона, а сами да се разправят съгласно закона. Всеки казва, че кметът има право да издава задължителни заповеди на районните полицейски управления. И аз питам какво от това като им издам заповед? Издавани са през годините заповеди, а те отговарят, че нямат пари за бензин. Даряваме им бензин, а видими някакви резултати от това нещо няма“, коментира кметът.

В тази връзка той обясни, че за енти път поставя публично въпроса, тъй като гражданите го питат, не може ли да се поставят легнали полицаи, защото някъде се правят нощни гонки. Коментарът на кмета бе свързан с публикация на ИнфоПлевен по сигнал на възмутена плевенчанка, която заяви, че безобразията в града нямат край. „Не може на всяка права отсечка от 50, 100 или 200 метра в града да се слагат легнали полицаи. Първо, защото това е много скъпо удоволствие, а второ – няма заради идиотите да си направим инфраструктурата като за офроуд. По-скоро трябва да има контрол. Не са толкова много местата за гонки в града“, категоричен бе градоначалникът.

„На самото кръстовище между Съда и Общината има идеално очертан кръг, което показва, че има хора, които на 100 метра от централната сграда на полицията в Плевен, пред лицето на Съда и Кметството, си правят дрифт на централно градско кръстовище. Има видеокамери, а не знам нещо да е последвало от тези констатации. И как да последва, като цялото МВР си спира колите отзад в две редици на гърба на полицията, където има знаци забранено спирането и паркирането. И тролеите се промъкват в двете посоки както намерят за добре – плюс колите, плюс пешеходци, които тичат като за последно, където има пешеходна пътека и където няма“, каза Георг Спартански.

Ако държавната полиция, която има най-големия бюджет и ресурс, на работа са 24 часа на денонощие, не е в състояние да се справи, то Община Плевен няма такъв ресурс и Общинският инспекторат работи от 8 до 17 часа. Инспекторатът няма и този ресурс от правомощия и възможности да залавя гонкаджии, да следи за спазване на закона за движение по пътищата и да налага санкции, посочи кметът. „Как да излезем от тази ситуация, която не е само в Плевен, защото не е луд, който яде зелника, а който му го дава. И ако държавните институции си позволяват да нарушават закона и да го неглижират, как да искаме от гражданите да го спазват. Много години подред питам защо се спира от полицейските служители две редици зад полицията. 9/10 от колите там са на полицейски служители. И винаги един гражданин може да каже: „Оправете си първо нарушителите полицай и тогава ни питайте нас защо нарушаваме закона. Щом държавата го нарушава, а нали има равноправие, и ние ще го нарушаваме“. Опитваме се да въведем ред и с фасадите на улиците, със заведенията, поставянето на реклами, боклуците, чистотата и с инфраструктурата, но не можем да вършим работата на полицията. Можем да им съдействаме и да им помагаме, но нямаме повече правомощия. Кметът може да издава заповеди, които заповеди остават на хартия, ако не се изпълняват. А те не се изпълняват“, обобщи Спартански по наболелия за мнозина проблем.

Кметът допълни, че ще покани на разговор новия директор на ОДМВР – Плевен и двамата шефове на Първо и Второ РУП, за да видят може ли да организират по нов начин работата по отношение на обществения ред и опазването на публичните пространства.

Прочетете също:

Община Плевен проверява сигнал за неприятна миризма в жк „Сторгозия“

Служителите на отдел „Екология“ при Община Плевен извършват проверка по сигнал за неприятна миризма, подаден ...