Акценти
Начало / Крими / Плевенски полицаи задържаха иманяр на крепостта „Сторгозия”

Плевенски полицаи задържаха иманяр на крепостта „Сторгозия”

На 28 октомври 2018 година е проведена специализирана операция по линия „Културно-исторически ценности“ от служители на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ при ОДМВР – Плевен. В пределите на късноантична крепост „Сторгозия“ край Плевен в 10:25 часа е задържан 58-годишен плевечанин в момент на търсене на археологически обекти в защитената територия, съобщиха от пресцентъра на МВР Плевен.

Мъжът е бил в изкопана дупка с металотърсач и малка лопатка. При извършения личен обиск в левия му  джоб е намерен метал с форма на куршум, който по данни на плевенчанина е старинен турски куршум от времето на Руско-турската война. При последвало претърсване в гараж на улица „Лозенград“, собственост на 58-годишния, са открити 14 броя монети с различен диаметър и размер, 73  броя метални детайли с различна форма и размер, наподобяващи остриета за стрели, пирони и други, 69 броя керамични детайли различни по вид размер, форма и цвят.

Намерените монети и предмети от бита са иззети за експертизи. Предстои изясняването на културно-историческата им стойност. 58-годишният е задържан за срок до 24 часа по Закона за МВР. Уведомен е дежурен прокурор при ОП – Плевен. По случая е образувано досъдебно производство. Продължава работа разследващ полицай при Първо РУ – Плевен.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...