Акценти
Начало / Култура / Плевенски журналист дари гравюра на Сидония Атанасова на Регионалната библиотека

Плевенски журналист дари гравюра на Сидония Атанасова на Регионалната библиотека

Кореспондентът на БТА за Плевен Малин Решовски направи ценно дарение на Регионална библиотека „Христо Смирненски”. В навечерието на светлия празник 24 май колегата Решовски дари гравюра на изключителната Сидония Атанасова. „Обмислям отдавна да направя този жест, защото смятам, че изкуството на световно известната Сидония Атанасова трябва да бъде достъпно за повече хора и Регионалната библиотека е точното мястото, което дава тази възможност”, каза при връчването на гравюрата Решовски.

Творбата е създадена през 1986 г. върху японска хартия. На нея Сидония Атанасова е отразила една от любимите си теми – пейзаж от Плевен. Картината е подарък на Решовски от самата художничка.

Дарението беше прието от директора на библиотеката Аня Михова, която сърдечно благодира за жеста. „Съзнавам, че откъсвате нещо от сърцето си и това прави дарението още по-ценно. Но вие винаги ще можете да идвате в библиотеката, за да го виждате”, каза Аня Михова.

Тя беше щастлива да приеме и няколко книги и справочна литература, също дарени от Малин Решовски. Сред тях е биографичната  книга за Лили Иванова с автограф от певицата. Тя ще обогати голямата  автографска сбирка, която има плевенската библиотека. Периодично книгите с автографи се подреждат в изложба, която обичайно предизвиква голям интерес.

Радвам се, че все повече хора даряват на библиотеката, което означава, че я припознават като хранител на духовната култура, подчерта Аня Михова.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...