Акценти
Начало / Култура / Плевенският клуб „Северняците” ще кандидатства за „Гинес” с изпълнение на 65 автентични български хора

Плевенският клуб „Северняците” ще кандидатства за „Гинес” с изпълнение на 65 автентични български хора

По повод 10 години от създаването на клуб „Северняците” – Плевенq и 55-тия рожден ден на хореографа Джейлян Демирев, който е създател на клуба, на 24 май на площад „Възраждане” в Плевен те ще представят 65 автентични български хора. В продължение на 1 час и 18 минути ще бъдат изпълнени по 15-20 хора от всички фолклорни области на страната. Ще започнат с право хоро от Северняшката фолклорна област, ще бъдат включени още хора от Шопската, Добруджанската, Тракийската и Пиринската фолклорни области. Финалът ще бъде сложен с хоро отново от Северняшката област – Влашко хоро.

Над 250 човека ще се включат в изпълненията, като основната група, която ще играе през цялото време, е от около 100 човека. Джейлян Демирев обясни, че това се налага, тъй като има много нови танцьори в клуба, които все още не са научили всичките 65 хора. Но на финала всички ще танцуват, уточни той.

Идеята е с тази инициатива, която е финансирана от Община Плевен, да кандидатстваме за Книгата на рекордите „Гинес”, обяви Демирев. Той подчерта, че досега нито в България, нито в друга страна е правен такъв опит да се представят наведнъж толкова различни танци. „Българският фолклор е толкова богат, че трябва неговото чудо да се покаже пред света”, категоричен е Джейлян Демирев.

Специално за случая той е проучил стари архиви и за първи път ще изпълнят хора, които не са виждани близо век. „Положих огромен труд за разчитането на хореографията им, но съм щастлив, че възкресих тази красота”, каза Демирев. Автентичната хореография ще бъде изпълнена върху по-нов вариант на фолклорна музика. За целия експеримент музиката ще звучи на запис, като преди началото на всяка група хора от различните фолклорни области те ще бъдат обявявани.

Всички са много ентусиазирани и имат огромното желание да покажат на света уникалността на българския фолклор, подчерта Джейлян Демирев.

Той самият няма да бъде сред танцьорите, а ще остане в публиката. На хорото ще се хване неговата съпруга Диана Господинова.

За да бъде представено за книгата на рекордите „Гинес“, изпълнението ще бъде документирано от три камери, ще присъства нотариус и жури от хореографи.

След края на експеримента за всички желаещи да се хванат на хорото ще има още час музика „на живо”.

Началото на изпълненията на 65-те хора е от 12.30 часа на 24 май, на площад „Възраждане”. Ако в този ден вали, насрочената резервна дата е 26 май на същото място и по същото време.

 

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...