Начало / Култура / Плевенска поетеса и албанският й колега сътвориха книга от поетичните си писма

Плевенска поетеса и албанският й колега сътвориха книга от поетичните си писма

Разцъфтяла тишина книга

Държа я в ръцете си и ме е обзела луда радост –  така изля вълнението си плевенската поетеса Албена Декова, хващайки за първи път в ръцете си новата си книга „Разцъфтяла тишина“. Тя е съвместна продукция с албанския писател Вангелис Зафиратис и съдържа поетичните писма, които двамата си разменят след запознанството им по време на международна писателска среща. „И от тези техни есеистични размишления с филигранно вплетени поетически видения се е получила книга. И то каква! Книга за времето, което ни е създало. Книга за миналото на нашите земи, наречени от някого Балкани. Книга , бликаща от антични митологеми и проникновени тълкувания на библейски сюжети. Книга за метаморфозите на битието, за символа на лозата като плодороден знак и за божествения код на виното”, пише в предговора на книгата Боян Ангелов и добавя, че след прочита й е станал „по-голям оптимист за процесите към сближаването на нашите народи и превръщането на Балканския полуостров от зона на междуетнически конфликти в територия на човешкото разбирателство”.

За „Разцъфтяла тишина” той казва още, че е „сплав от есеистика, поетика, митологични паралели, психологически размишления, тълкувания на образци от фолклора и литературната класика” и че това е книга за тези, които „умеят да влизат в диалог с времето, които имат сетива за вдъхновението и вдъхновение за красотата”.

Преводач на книгата е Емилия Трифонова.

Официалното представяне на „Разцъфтяла тишина” ще е в края на месец май, когато в Плевен ще се проведе Международната писателска среща, научихме от Албена Декова. Тогава се очаква да пристигне и Вангелис Зафиратис, сподели още тя.

А плевенската публика ще има възможност още утре, 12 февруари,  да чуе откъси от новата книга на Албена Декова по време на литературното четене „Виното на любовта”, което ще е от 16.30 часа в ХГ „Дарение Светлин Русев”.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...