Акценти
Начало / Политика / Патриотичен съюз иска възстановяване на Гранични войски за справяне с кризата с бежанците

Патриотичен съюз иска възстановяване на Гранични войски за справяне с кризата с бежанците

Патриотичен съюз

Обща позиция за справяне с бежанския проблем в страната са изработили от новосъздадения Патриотичен съюз, в който влизат партиите  НИЕ, НФСБ, „Средна европейска класа” „Целокупна България” и  ГОРД. Тя ще бъде представена  в най-скоро време на национален форум, обяви в Плевен Борис  Ячев, председател на НИЕ.

На първо място те поставят възстановяване на загражденията по протежение на границата ни с Турция, като от Патриотичния съюз са категорични, че трябва да се възстановят съществуващите в момента кльонове, а не да се изграждат изцяло нови заграждения. В позицията си те  настояват за възстановяване на доброволните отряди и на  Гранични войски, което ще ограничи незаконното преминаване на сирийски бежанци и ще помогне при защитаване на еврокритериите за приемането ни в Шенгенското пространство. Според Ячев възстановяването на Гранични войски  може да стане в рамките на няколко месеца с промени в Закона за отбраната и срещу  3-4 хил. лв. от бюджета. В  Общата си позиция от Патриотичния съюз посочват още, че са категорично против настаняването на емигранти във вътрешността на страната. Редно е бежански лагери да има само по протежение на границата  и всички, които не получат статут  на бежанец, незабавно да бъдат експулсирани, обясни Ячев. Той съобщи, че от вчера вече се говори за настаняване на бежанци в бившите военни казарми в Ловеч.

Според  Патриотичния съюз правителството категорочно не се е справило с въпроса за получаване на помощ от ЕС за преодоляване на бежанския проблем. Не сме получили нито правна, нито административна, нито дипломатическа, нито финансова  подкрепа от евросъюза, заяви Ячев. Той посочи, че правителството не е направило опит по дипломатически начин да се окаже натиск върху Турция да спре организираното и целенасочено прехвърляне на емигрантски поток към нашата граница. Също чрез дипломатически средства трябваше да се въздейства  всички европейски държави да споделят отговорността за преразпределение на бежанския поток и да бъдат изпълнени квотите за всяка една европейска държава, обясни Ячев.

Той посочи още, че правителството не е успяло да получи адекватна  финансова помощ от Европейския съвет по бежанците. Ячев цитира  и френски експерти, според които причина за това е, че в страната ни има високо ниво на корупция, което  поставя под съмнение използването по предназначение на отпуснатите средства.

Прочетете също:

Депутати от ДБ с приемна днес в Плевен

Народните представители Албена Симеонова, Стоян Михалев, Владислав Панев, издигнати от „Демократична България“ днес, 14 ноември,  ...