Акценти
Начало / Общество / Още 7 реанимационни легла, монитори и бронхоскоп осигури дарителската кампания „Справедливост за Влади, Ники, Цвети и Иван”

Още 7 реанимационни легла, монитори и бронхоскоп осигури дарителската кампания „Справедливост за Влади, Ники, Цвети и Иван”

справедливост

Още 7 реанимационни легла, монитори и бронхоскоп осигури дарителската кампания „Справедливост за Влади, Ники, Цвети и Иван”. Те ще бъдат доставени до 8 август, информира на пресконференция адвокат Галя Горанова, основен двигател на каузата и майка на загиналия при жестоката катастрофа край Луковит Владислав Горанов. От 27 май до момента кампанията е набрала 72 526 лева. Първото легло и монитор, купени с дарителски средства,  вече са в реанимацията на Университетската болница в Плевен.

Горанова поясни, че ръководителят на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение проф. Радко Радев е споделил, че не разполагат с бронхоскоп, който е жизненоважен за  пациентите, и инициаторите на кампанията са решили да осигурят такъв. Тъй като нов струва 60 хиляди лева, ще бъде закупен достатъчно добър апарат втора употреба на стойност 16 800 лева.

реанимационно легло

Дарителската кампания продължава. С новопостъпилите средства ще бъдат закупени още две легла и монитори, което ще отговори на потребностите на клиниката от 10 комплекта. „Новите легла са моторни – старите бяха механични. Те са рентгенопрозрачни и не е необходимо пациентът да се движи – апаратурата се слага под тях и се снима”, поясни Горанова.

С придобивките смъртността на пациенти в КАИЛ ще намалее с 10% годишно, категоричен е проф. Радев, информира Христо Таслаков, баща на пострадалата при същата  катастрофа Цвети, която спечели първата битка за живота си, но продължава да е в реанимацията и да се бори за физическото си и психическото си възстановяване. Таслаков сподели, че след като подобна кампания може да спаси толкова човешки животи, какво ли би станало, ако половин милиард лева от контрабанда на цигари бъдат инвестирани в здравеопазването ни.

Банковата сметка за набиране на средства

IBAN BG16 UNCR7000 1521 681656
BIC UNCRBGSF
ТИТУЛЯР: ГАЛЯ ИГНАТОВА ГОРАНОВА

 

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...