Акценти
Начало / Общество / Още с близо 80 тона намаляха боклуците в Плевен /обновена/

Още с близо 80 тона намаляха боклуците в Плевен /обновена/

До 260.42 тона стигнаха количеството боклуци, постъпили на общинското депо за отпадъци в Буковлък след кампанията по почистване в Плевен и общината, която се проведе в съботния ден. Цифрата обаче не е крайната, окончателните тонове извозен боклук ще станат ясни в сряда, уточниха от отдел „Екология” на Община Плевен.

Поглед назад показва, че в рамките на миналогодишната инициатива са се включили 4 076 човека от Плевенска община, бяха събрани и извозени и над 570 тона отпадъци. Бяха премахнати и няколко незаконни сметища. За година се бяха образували обаче нови, които бяха разчистени в събота. Така например през 2012-та беше заличено сметище по пътя за Къшин към Изчислителния център. Мястото по-късно беше и оградено, за да не могат да се изхвърлят там отпадъци. Е, точно там старото сметище не „възкръсна”, но до него се роди ново, сътворено пак от хората.

Над 10 400 доброволци събраха 325 тона отпадъци в Плевенска област

Единадесетте общини от област Плевен се включиха активно в национална кампания „Да изчистим България за един ден”. В цялата област излязоха повече от 10 410служители на общинските администрации, колективи на училища, на държавни ведомства и общински структури, на фирми, на обществени организации, на домсъвети, както и граждани.

В Плевен и селищата на общината се включиха над 5 650 човека, в общините Червен бряг – 300, Белене – 300, Гулянци – 550, Долна Митрополия – 200, Долни Дъбник – 600, Искър – 1 000, Кнежа – 300, Левски – 920, Никопол – 450, и Пордим – 120. Регистрирани са 108 фирми и ведомства, 50 групи от доброволци – училища, граждани и обществени организации. Почистени са 68 нерегламентирани сметища и количеството събрани отпадъци е 325 тона.

Служители на Областна администрация заедно със зам. областния управител Тошко Гетов почистваха  района до малкия язовир в защитена местност “Кайлъка” и около блокови пространства в града.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...