Акценти
Начало / Образование / ОУ „Отец Паисий” – Опанец е победител в областното състезание за проверка на знания и умения за справяне с бедствия

ОУ „Отец Паисий” – Опанец е победител в областното състезание за проверка на знания и умения за справяне с бедствия

В Плевен днес се проведе областният кръг на на ученическото състезание “Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации”, което е част от мероприятията, включени в Националния календарен план за извънучилищни дейности за учебната 2012/2013 г., утвърден от Министъра на образованието, младежта и наука. Целта на състезанието е да се проверят уменията на учениците за действия при възникване на бедствия и аварии, да се възпита у тях чувство за взаимопомощ и за работа в екип при кризисни ситуации, каза при откриването на състезанието зам.-областният упревител Тошко Гетов.

До областния кръг достигнаха четири отбора, победители в общинските състезания – – СОУ „Евлоги Георгиев” – Тръстеник, община .Долна Митрополия,- ОУ „Отец Паисий” – Опанец, общинаПлевен, СОУ „Христо Ботев” – Никопол, община Никопол и  СОУ „Св. Св. „Кирил и Методий” – Пордим, община Пордим.

Първият етап  на състезанието се проведе в зала „Плевен” на Областна администрация. В него участниците решаваха тест, свързан с природни бедствия, промишлени аварии и катастрофи, индивидуални и колективни средства за защита, пожарна безопасност, тел. 112 и първа помощ.

Практическите умения на състезателите бяха проверени във втория етап от състезанието. В базата на ОУПБЗН-Плевен учениците участваха в състезателни игри, в които демонстрираха уменията си за действия при природни бедствия, радиационни и химически аварии, пожари, използване на индивидуални и колективни средства за защита, оказване на медицинска помощ.

В крайното класиране първенец е отборът на ОУ „Отец Паисий” – Опанец, следван от отборите на СОУ „Св. Св. „Кирил и Методий” – Пордим и  СОУ „Евлоги Георгиев” – Тръстеник.

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...