Акценти
Начало / Икономика / От тази година Декларации 1 и 6 се подават едновременно

От тази година Декларации 1 и 6 се подават едновременно

нап

От 1 януари 2014 г. две от най-често подаваните от осигурители и работодатели месечни декларации – образец № 1 „Данни за осигуреното лице” и образец № 6 „Данни за дължими вноски и данък по чл. 42 от ЗДДФЛ”, трябва да постъпват в НАП едновременно, напомнят от приходната агенция. Това важи за данните, които данъчно задължените лица ще подават от началото на тази година. НАП ще приема двете декларации, само ако декларираните месечни задължения с декларация образец № 6 са равни на изчислените задължителни осигурителни вноски, от подадените декларации образец № 1.

С посочените съпоставки на декларираните данни, освен улесняване на клиентите на приходната администрация, се минимизира и възможността за подаване на данни за осигурени лица, когато осигурителят не е декларирал в пълен размер задълженията си за осигурителни вноски. По този начин ще намалеят и опитите за манипулиране на данните, подавани с декларация образец № 1, водещи до злоупотреби с фондовете на Държавното обществено осигуряване и със средствата на НЗОК, обясняват от НАП.

Повече информация за попълване на декларациите, плащане на осигурителните вноски и новостите, може да се получи на телефона за информация на НАП 0700 18 700 на цената на един разговор.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...