Начало / Общество / От днес паякът влиза в действие

От днес паякът влиза в действие

Паркиралите на непозволени за това места или без да са заплатили съответната такса автомобили в Плевен от днес ще бъдат вдигани с т. нар. „паяк”. На принудително преместване подлежат превозни средства, спрели в обособените зони за платено почасово паркиране /Синя зона/, без да са заплатили за паркирането, паркирали в нарушение на правилата за движение автомобили, както и когато създават опасност или правят невъзможно преминаването на другите участници в движението.

Процедурата беше отдадена на концесия, след като стана ясно, че нов паяк е с цена около 100 хил. лв., а такъв втора употреба – около 40 хил. лв. На поканата за извършване на услугата се яви само един кандидат – плевенска транспортна фирма. Според записаните в договора условия, екипът за принудително преместване ще се състои най-малко от един работник кранист на фирмата – изпълнител и един полицай от отдел „Пътна полиция” при Областна дирекция на МВР Плевен. От КАТ пък ще разпореждат вдигането на автомобили извън синята зона – тези, които са спрели в района на кръстовища, пешеходни пътеки и спирки за обществения превоз.

Цената за разходите по самото принудително преместване с паяк е 42 лв., след това колите ще бъдат откарвани на специализиран наказателен паркинг на ул. „Гургулят” /зад Регионалния исторически музей/. Цената за престой там е 2 лв. на час. 12 лв. пък е санкцията, която паркиралите неправомерно шофьори трябва да заплатят за скоби.

И униформени, и ръководството на местната администрация бяха категорични, че първата задача ще е да въведат ред най-вече в района около хотел „Ростов” и МОЛ-а, където паркирането е хаотично. По този начин се създава и невъзможност по улиците в района да се придвижат автомобили и на Спешна помощ, и на пожарната, ако се наложи.

Прочетете също:

Удължен е срокът за избор на съдебни заседатели за Окръжен и Районен съд – Плевен

Общински съвет – Плевен, взе решение да бъдат удължени сроковете по обявените допълнителни процедури за ...