Акценти
Начало / Общество / От БСП призоваха РИК да се самосезира

От БСП призоваха РИК да се самосезира

За нарушения на изборното законодателство сигнализираха от общинското ръководство на БСП Плевен. Става дума за появилите се от няколко дни дори в интернет пространството снимки на издигнатите на пилон пред кметството в Пелишат знамена – националният флаг на България, знамето на Европейския съюз и знамето на ПП ГЕРБ. „Петър Йочев е вторият кмет в страната, който си позволява такъв цинизъм и своеволие и това се случва в рамките на предизборна кампания, в която кандидатите от ГЕРБ заявиха, че ще бъдат изключително позитивни и скромни, обърнати към хората. Това нещо го квалифицираме освен като изключителен политически цинизъм, и като гавра с националните символи и на знамето на ЕС. Сградата на кметството в Пелишат не е политическа централа, а институция на всички граждани”, беше категоричен председателят на общинското ръководство на левицата Любомир Петков.

Той заяви, че отправят поредно предизвикателство – този път към Районната избирателна комисия и нейното ръководство. „Искаме да видим след като една такава информация е достатъчно публично известна и самите членове на РИК могат да се запознаят с нея, дали те ще имат отговорността и заявената от тях безпристрастност да се самосезират и наложат съответните санкции”, обясни Петков. Той съобщи и за още поставена на нерегламентирани места предизборна агитация като например плакати на ПП ГЕРБ, които са от началото на ул. „Сан Стефано” чак до Кайлъка, включително по електрическите стълбове. „Освен това, на входа на самата сграда на Областна администрация, където е и самата РИК, на входа на държавна сграда има агитационни материали отново на ГЕРБ. Моето очакване е, че когато един направи тези нарушения, до края на кампанията Плевен ще изглежда изключително грозно, защото започне ли една политическа партия да разлепва своите плакати където й падне, ще последват и много от останалите”, коментира общинският председател на левицата.

Петков каза още, че имат готовност и необходимия снимков материал да внесат веднага сигнали, но се надяват, че РИК енергично и ефективно ще се намеси и ще наложи съответните санкции за тези нерегламентирани действия, за да бъдат пресечени още в зародиш опитите да бъде изродена предизборната кампания. „Ще изчакаме реакцията РИК и ако не се случи до края на тази седмица, ще подадем съответните сигнали до нея”, уточни Любомир Петков.

Според общинския съветник от левицата в местния парламент Илиян Йончев в Плевен се случва смесица между държавна и общинска власт, което води до толериране на беззаконни, по думите му, действия на представителите на ГЕРБ. „Възмути ме снощи вида на окаяния ни и без това централен площад, който беше превърнат в своеобразен паркинг от тежка техника, множество леки автомобили, автобус, спортна кола и джип на кандидат за народен представител от ГЕРБ – Мартин Митев. Ще трябва да питам кмета дали общинските съветници имат право да се движат спокойно и да паркират автомобилите си в пешеходната зона. Ние поне като такива нямаме, явно колегите от ГЕРБ имат”, уточни Йончев. Той зададе и множество въпроси – имало ли е скица за разположението на сцената на площад „Възраждане” снощи, на какво основание тежкото рекламно съоръжение е разположено, откъде е захранено с ток, кой го е платил, има ли платен наем за разполагане на съоръжението.

Прочетете също:

С юбилейна вечер Плевен чества 80-годишнината на Георги Константинов

С юбилейна вечер Плевен ще отбележи 80-годишнината на писателя и поет Георги Константинов. Творческата среща ...