Акценти
Начало / Общество / От бебета до пенсионери се включват в 19-тото издание на похода „По стъпките на Левски”

От бебета до пенсионери се включват в 19-тото издание на похода „По стъпките на Левски”

Малката Юлиана, която е на година и 3 месеца, ще е най-младият участник в 19-тото издание на Националния поход „По стъпките на Левски”. Това обаче е вече второ участие на невръстната дама, тъй като родителите й и миналата година я взеха със себе си, обясни пред журналисти днес Васил Копчев, председател на Общински комитет „Васил Левски” Плевен, създател и главен ръководител на похода.

Общо 209 души от цялата страна са заявили участие, те ще са разпределени в 7 лъча в зависимост от физическата подготовка на участниците. Графикът на тръгване на различните лъчове ще е стъпаловиден, тъй като капацитетът на легловата база в хижите в Стара планина е недостатъчен. Повече от половината участници са ученици в плевенската Математическа гимназия, останалите са служители от Медицинския университет, студенти, работници на всякаква възраст. Очакват се и гости от Петербургския университет. Традиционно в инициативата ще се включат групи от още няколко населени места – Никопол, Видин, Пордим, Карлово. Ще има участник и от прехода Козлодуй – Околчица, който със собствени средства осигурява транспорта и нощувките си. А идеята за следващото 20-то издание на похода е на разменни начала плевенска група да се включи в прехода до Козлодуй, а след това група от похода „По пътя на Ботевата чета” да направи прехода до Карлово. Така, според организаторите, символично ще се обединят отново имената и делата на двамата велики българи Васил Левски и Христо Ботев.

Директорът на отдел „Култура и образование” на Община Плевен Йонита Иванова подчерта, че става дума не толкова за финансовата подкрепа, колкото като израз на осъзната потребност всички заедно, цялата плевенска общност, да покажем, че има каузи и идеи, които могат да ни обединяват. „Съдействаме това усещане за общностност да доминира у все повече граждани”, допълни Иванова.

Васил Копчев изказа сърдечни благодарности на Община Плевен и на всички, подкрепили инициативата, като не скри и че от Министерство на образованието за пореден път са отказали да се включат във финансирането на националния поход. Но пък това са го направили родолюбиви българи, бивши участници в предни издания на похода и възпитаници на плевенски училища, които сега живеят и работят в чужбина. Румен Клисуров, Станислав Пресолски, Георги Георгиев, Йордан Анастасов, Мая Антонов и Елица Василева, които живеят в Испания, Дания, Съединените щати са изпратили различни суми в размер на до 1 000 евро, с които подпомагат нощувките на походниците. Те ще получат за благородния си жест и специално свидетелство за дарение. В замяна пък на изпратените от тях средства, те не са поискали нищо – освен … мартеници и снимки с веселите моменти от похода.

И тази година д-р Галина Цветкова е подготвила със собствени сили изненади за участниците и хижарите – своеобразен плакет, но дървен /за да не тежи при планинския преход/ с маршрут на похода, както и тениски със същия маршрут. Ще припомним, че миналата година голямата изненада по повод 175 години от рождението на Дякона беше 8-килограмова мраморна плоча, на която пишеше “Поклон пред Апостола! От участниците в националния поход Плевен – Карлово, 18 юли 2012″.

По традиция националният поход ще бъде съпътстван и от културна програма, която ще се провежда по време на нощувките в хижите и в Карлово. Тържественото посрещане на участниците ще е на 18 юли от 10.30 часа. Предвидена е музикална програма, дискусия и международен студентски форум, разглеждане на музея на Васил Левски и традиционната тържествена заря. Община Карлово пък е протегнала ръка и е помогнала за организирането на специална изложба с 96 фотоса с избрани моменти от историята на похода от началото през 1995 год. до сега. Те ще бъдат разположени на специално табло с дължина 8 метра под две шатри в центъра на Карлово.

Тържественото откриване на Националния поход „По стъпките на Левски” е на 12 юли, петък, от 18.30 часа пред паметника на Апостола в Плевен.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...