Акценти
Начало / Общество / От Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав са изпратили предупреждения до областните управители

От Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав са изпратили предупреждения до областните управители

Дунав пълноводен

От Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав са изпратили предупреждение до всички областни управители, до Гражданска защита и до горските стопанства да вземат мерки и в следващите два дни, където имат техника в близост до реката да бъде изтеглена на безопасно място.
Засега опасност за населените места по поречието в българския участък няма, уверяват от АППД и изразяват надежда, че нивото на реката няма да достигне рекорда от 2006 г., когато при Русе водният стълб е достигнал 912 см спрямо условната кота „нула“.

В момента нивото на река Дунав се е повишило със 113 см в началото на българския участък. Повишението е отчетено от Хидрометеорологична станция – Ново село, съобщи за Радио „Фокус”- Видин дежурният служител в станцията. Тази сутрин нивото при Ново село е 778 см. Край Видин е отчетен воден стоеж от 804 см., съобщиха от Областно управление “Пожарна безопасност и защита на населението”. Вчера сутринта нивото достигаше 694 см, а през деня се повиши до 713 см и областният управител издаде заповед за въвеждане на първи етап от Плана за провеждане на високите води на река Дунав.

Очакванията са до два дни нивото на реката при Русе да се покачи с около метър и да достигне 650-700 см.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...