Акценти
Начало / Крими / Осъдиха счетоводителка, присвоила пари за осигуровки

Осъдиха счетоводителка, присвоила пари за осигуровки

Счетоводителка, присвоила над 11 000 лв. за осигуровки на две фирми, получи условна присъда от Районен съд Плевен за деянието си. Вместо да внесе поверените й средства в териториалното поделение на НАП в Плевен, жената в продължение на години заблуждавала работодателите си и прибирала парите за себе си. Подсъдимата С. Р. е с висше образование и не е осъждана до момента.

В първата от фирмите тя присвоила 7 923,80 лв., дадени й за покриване на осигуровки в периода от 1 февруари 2006 год. до 31 август 2009 год. От документите по делото става ясно, че С. Р. не е внесла и на служителите от втората фирма поверените й да пази и управлява средства за осигуровки. Те не са внасяни за периода от 1 ноември 2008 год. до 1 септември 2009 год., общата стойност на присвоените пари е 3 514,75 лв.

За двете престъпления съдът присъди за жената едно общо най-тежко наказание -две години лишаване от свобода с 4-годишен изпитателен срок, считано от влизане на присъдата в сила. Освен това, С. Р. се лишава от право да упражнява професията счетоводител за срок от две години.

Жената ще трябва да върне присвоените пари заедно с лихвата върху тях, ще плати и държавна такса съобразно уважените размери на гражданските искове, а и трябва да заплати направените деловодни разноски.

Присъдата може да се обжалва и протестира в 15-дневен срок пред Плевенски окръжен съд.

Прочетете също:

Прокуратурата в Плевен започна разследване за открити 9 млн. къса незаконни цигари на ГКПП Никопол

Под ръководството на Районна прокуратура-Плевен се провежда разследване по досъдебно производство за открито голямо количество ...