Начало / Икономика / Около 3 100 са месечно безработните младежи в Плевенско, търсачи ще издирват още по кафенетата

Около 3 100 са месечно безработните младежи в Плевенско, търсачи ще издирват още по кафенетата

младежи кафене

Средно месечно в Бюрото по труда  са регистрирани по 3 093 безработни младежи до 29 години. Това сочи статистиката за 2014 г. в област Плевен. Според данните от Бюрото по труда безработните младежи представляват 16.8% от общия брой регистрирани безработни в областта. Като абсолютна цифра обаче броят на безработните младежи в края на 2014 г. е с 583 по-малък в сравнение с края на 2013 г.

По-обезпокоителна е статистиката, че 41.5% от младежите без работа са с основно и по-ниско образование, а близо 51%  – без специалност и професия. Това ги прави напълно неконкурентни на пазара на труда.

От тази година започва нова инициатива, ориентирана именно към безработните младежи до 29 г.  Държавата и общините ще пускат специални екипи, които да издирват безработни младежи и да ги карат да се регистрират. Това съобщи шефката на трудовата дирекция в социалното министерство Елка Димитрова, цитирана от в. „24 часа“.

Екипите обаче ще бъдат финансирани от еврофондовете по програмата за младежка заетост. Идеята е 100 млади безработни да бъдат назначени на специални позиции към общините и да ходят по местата, където се събират техни връстници – паркове, кафенета, клубове. Задачата ще е да ги мотивират да се регистрират като безработни.

По думите на социалния министър във всяка община ще има по един такъв младеж, който ще търси свои безработни връстници.  Търсачът ще  представя възможностите за работа и през частни посредници или агенции за временна заетост. След като се регистрират като безработни, на младежите ще се правят индивидуални психопрофили и въз основа на тях ще им се търси работа или ще се насочват към допълнителни курсове.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...