Начало / Общество / Община Плевен ще изготви предложение да поеме безвъзмездно управлението на част от „Кайлъка“

Община Плевен ще изготви предложение да поеме безвъзмездно управлението на част от „Кайлъка“

Да бъде изготвено предложение до Министерски съвет за безвъзмездно предоставяне за управление на Община Плевен на недвижими имоти – публична държавна собственост, представляващи част от парк „Кайлъка“, реши Общинският съвет на Плевен. Решението бе прието днес на извънредно заседание на местния парламент с 36 гласа „за“, 4 общински съветници гласуваха „въздържал се“, против няма.

„Поради нуждата от поддръжка на част от парк „Кайлъка“ предлагаме да бъдат предоставени безвъзмездно за управление на Община Плевен 37 недвижими имоти – публична държавна собственост. Имотите са в частта на парка от „Моста“ до парк-хотел „Кайлъка“, те са и най – масово посещавани от плевенските граждани за отдих“, поясни при обсъждане на точката кметът Георг Спартански.

„Става дума за придобиване на управление на част от парка. Подчертавам управление, да не бъркаме собственост и управление. Категорично  парк „Кайлъка“ остава държавна собственост и запазва статута си на защитена територия“, заяви председателят на Общинския съвет Мартин Митев. Той  отбеляза, че на практика става дума за решение, с което Община Плевен ще се ангажира с поддръжката, опазването и реновирането на съответната част от „Кайлъка“, който е една от емблемите на града ни.

С днешното си решение Общински съвет – Плевен възлага на кмета на Общината да изготви предложение до Министерски съвет на Република България, чрез Областен управител на Област Плевен, за безвъзмездно управление на недвижими имоти – публична държавна собственост с цел тяхното управление от Община Плевен, представляващи част от парк „Кайлъка“. В решението са посочени идентификаторите на съответните 37 недвижими имоти – публична държавна собственост. Съветниците упълномощиха кмета Георг Спартански да предприеме всички необходими правни и фактически действия във връзка с изпълнението на настоящето решение.

Общински съвет – Плевен, проведе днес първото си онлайн заседание. В сесията, която бе организрана изцяло през интернет платформа, участваха всичките 41 общински съветника. Онлайн заседанието продължи близо 2 часа с дебати и гласуване по всяка една от включените в дневния ред четири точки.

 

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...