Акценти
Начало / Общество / Община Никопол започва изграждането на съоръжение за защита от наводнения

Община Никопол започва изграждането на съоръжение за защита от наводнения

SAM_6076-Дунав Никопол

Община Никопол стартира изграждането на съоръжение за защита от наводнения. Това съобщават от пресцентъра на Общината в крайдунавския град. На 7 април със символична първа копка Община Никопол ще даде старт на изграждането на геозащитно съоръжение в рамките на проект „Предотвратяване на риска от наводнения от река Дунав при Никопол и Турну Мъгуреле – предпоставка за опазване на околната среда в трансграничния регион“. Проектът е съфинансиран, чрез Програмата за Трансгранично Сътрудничество Румъния-България 2007-2013. Партньори по проекта са: Община Никопол, България – водещ партньор и Община Турну Мъгуреле, Румъния – партньор по проекта.

В допълнение на изграждането на геозащитната стена, в рамките на проекта, е предвидено и първоначално залесяване на 56 хил. хектара неземеделски земи в землището на Община Никопол. В резултат на изпълнението посочените дейности ще допринесат за предотвратяване на ерозирането на Дунавския бряг и осигуряването на ефективна защита от наводнения.

Събитието съвпада и с организирането на първия обучителен семинар за превенция на риска от наводнения в рамките на проекта, който ще се проведе на 22 април в Турну Мъгуреле. Предвижда се в обучението да бъдат включени повече от 50 представители на местните власти, обществени служби, неправителствени организации работещи за защита на околната среда и други заинтересовани страни. Целта на семинарите е да се повиши нивото на информираност сред участниците за необходимостта от опазване на околната среда в района на река Дунав, така че да се подобри качеството на живот в региона Турну Мъгуреле – Никопол. Вниманието ще бъде насочено към необходимостта от вземане на мерки за защита на околната среда, водещи до предотвратяване на риска от наводнения в областта, материалните щети да бъдат намалени и се подобри качеството на живот на хората, живеещи в трансграничния регион.

Общият бюджет на операцията е 4 850 856 евро, от които 84,82% са осигурени от ЕФРР, 13% от румънският и българският държавен бюджет и 2,18% от собствен принос на бенефициентите. Крайният срок за изпълнение на проекта е 31.12.2015 г.

 

 

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...