Акценти
Начало / Образование / Образователният инспекторат получи почетна грамота от Асоциацията на дунавските общини

Образователният инспекторат получи почетна грамота от Асоциацията на дунавските общини

Албена тотева 3

Регионалният инспекторат по образованието в Плевен (РИО) получи почетната грамота от Асоциацията на дунавските общини „Дунав“ за принос в реализирането на проекта „Морска академия 2020“ за българо-унгарско сътрудничество в сферата на образованието и културата. Отличието е връчено на началника на РИО-Плевен – Албена Тотева, на тържествена церемония по време на Втората българо-унгарска конференция по проекта на тема „Учене през целия живот – знания и мъдрост ”, състояла се в периода 5–8 юни в курортен комплекс „Слънчев бряг”. Миналата година РИО – Плевен беше отличен с плакет.

Във форума тази година освен Албена Тотева участва и Маруся Додова, старши експерт по предучилищно възпитание. Това е третата голяма инициатива, организирана  от  Асоциацията на българските общини  „Дунав” под патронажа на Петър Дулев, народен представител в 42-ото Народно събрание и председател на организационния комитет на конференцията. Официални гости на събитието са посланикът на Унгария Андраш Клейн, доц. Маруся Любчева, европейски депутат, и д-р Ваня Добрева, председател на Комисията по образованието към парламента в България.

С пленарни доклади участват Золтан Гилице – директор на Дирекция „Образование и култура” в 12–ти район в град Будапеща, проф. Румен Вълчев – програмен директор на център „Отворено образование” и ръководител на Юнеско „Правата на човека и култура на мира” в Български свободен университет, Регионални инспекторати по образованието, директори на училища и детски градини от страната.

РИО – Плевен участва с доклад и мултимедийна презентация по първото Основно тематично направление – „Предучилищното образование – неразривна част от ученето през целия живот“ на тема „Регионални образователни политики за „Учене през целия живот“. В резюмето на доклада се посочва, че необходимостта от учене през целия живот през 21 век потвърждава народната мъдрост „Човек се учи, докато е жив”. Представени са многообразните областни инициативи на РИО – Плевен, превърнали се през последните години в устойчиви традиции с участието на деца, учители, родители и граждани, както и работата по национални програми и проекти.

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...