Начало / Политика / Областният Иван Новкиришки: Нямам притеснения, изпълнил съм акуратно задълженията си

Областният Иван Новкиришки: Нямам притеснения, изпълнил съм акуратно задълженията си

Нямам притеснения по отношение на отправеното обвинение към мен за нарушение на административния процес, тъй като съм спазил всички изисквания по закон за отпечатване на бюлетините. Това е категоричното становище на областния управител Иван Новкиришки по повод отправените вчера към него обвинения от трима независими депутати, че в качеството си на областен управител е допуснал отпечатването на прозрачни бюлетини, което е станало причина за нарушаване тайната на вота на частичните кметски избори в Кнежа през април тази година. Тримата депутати поискаха Новкиришки да бъде освободен от длъжност от премиера Бойко Борисов, тъй като, според тях, той е причината за подадената от кандидата на ГЕРБ жалба в Административния съд за касиране на изборите в Кнежа с първи мотив именно прозрачността на бюлетините.

„Лично за мен е чудно защо някой 25 дни след изборите в Кнежа е тръгнал да се произняса относно това какво е свършил областниятуправител”, заяви днес на пресконференция Иван Новкиришки, обръщайки внимание и на факта, че двама от тези депутати / бел. р. – Димитър Чукарски и Тодор Великов/ нямат нищо общо с 15 Плевенски многомандатен избирателен район.

Областният управител обясни, че съгласно задълженията си според текста на изборния кодекс е възложил отпечатването на бюлетините за частичните избори в Кнежа на същата печатница, която е отпечатала бюлетините и за редовните местни избори през октомври миналата година.

На 19 април бюлетините са предадени с тристранен протокол между ОИК – Кнежа, Областната администрация  в лицето на главния секретар, който отговаря за организационно техническото обезпечаване и печатницата. „Бюлетините идват запечатани в непрозрачни пликове в кочани по 50. Така се предават на ОИК, която ги разпределя по секциинните комисии. Всичко това става в началото на изборния ден, когато стартира процесът. Изпълнили сме абсолютно точно и акуратно задълженията си”, заяви Иван Новкиришки.

Той уточни, че към договорите с печатницата има съответни сертификати от производителите за грамаж  и  плътност на хартията.  А единствените, които по закон имат право да разпечатват вече готовите бюлетини, са представителите на ОИК и те би следвало да сигнализират, ако има проблем с прозрачността им, подчерта Иван Новкиришки.

На 18 май Административният съд в Плевен ще гледа жалбата на кандидат-кметът на ГЕРБ  Гълъбин Хиков. Ако съдът уважи жалбата за прозрачност на бюлетините, следва да се назначи  експертиза, която да установи отговаря ли хартията на изискванията по закон. Другият вариант е тази точка от жалбата да бъде отхвърлена като недопустима в хода на заседанието.

Прочетете също:

Депутати от ДБ с приемна днес в Плевен

Народните представители Албена Симеонова, Стоян Михалев, Владислав Панев, издигнати от „Демократична България“ днес, 14 ноември,  ...