Акценти
Начало / Образование / Няма нито един плевенски кандидат по схемата „Училищно мляко”

Няма нито един плевенски кандидат по схемата „Училищно мляко”

MILK

Няма нито един кандидат от Плевенска област по схемата „Училищно мляко” за учебната 2013-2014 година, информираха за infopleven от Държавен фонд „Земеделие” – Разплащателна агенция. Документи по програмата се приемаха от 1 до 30 септември в областните дирекции на Фонда.

Кандидатите могат да бъдат учебни заведения, доставчици или организации, представители на едно или повече учебни заведения. Целта на схемата е да създаде у децата навици за консумация на мляко и млечни продукти и траен интерес към здравословното хранене. Тя касае всички предучилищни, начални и средни училища независимо дали са държавни или частни.

Програмата предвижда максимално количество мляко на ден 0.25 литра, като продуктът задължително се предоставя в опаковка за еднократно ползване. На етикета ясно трябва да е изписано неговото количество и срокът на годност. Това са изискванията за сиренето и кашкавала, които се дават на децата.

Помощта, която Европейската комисия отпуска чрез Фонда, е 18,15 евро/100 кг за млечни продукти от Категория І, 16,34 евро/100 кг за млечни продукти от Категория ІІ, 54,45 евро/100 кг за продукти от категория III, 138,85 евро/100 кг за продукти от Категория V.

Плевенските ученици обаче явно няма да се възползват от средствата за млечни продукти, които Европа предоставя на България.

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...