Начало / Общество / Няколко важни точки в дневния ред на последното заседание за годината на ОбС – Плевен

Няколко важни точки в дневния ред на последното заседание за годината на ОбС – Плевен

Днес ще се проведе последното заседание за годината на Общински съвет – Плевен. То е насрочено за 9 часа в зала „Гена Димитрова”, а дневният му ред е от 28 точки. Предложение относно приемане на Правилника за организацията и дейността на Общинския съвет, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация е първата точка в дневния ред на старейшините. С приемането на Правилника са обвързани последващите 10 точки, които се отнасят за избор на членовете на различни комисии. Според новия Правилник постоянните комисии в Общински съвет – Плевен трябва да са общо 10 на брой. Те са: Стопанска политика и транспорт; Бюджет и финансова политика; Общинска собственост и инвестиционна политика; Култура, вероизповедания и международна дейност; Образователна политика и читалищна дейност; Младежки дейности, спорт и туризъм; Здравеопазване и социална политика; Устройство на територията; Обществен ред и сигурност; Законност, предотвратяване и установяване на конфликт на интереси и контрол по изпълнение на решенията. Сформират се и девет временни комисии, ако Правилникът бъде приет.
Втора точка от дневния ред ще определи кои ще са заместниците на председателя на Общински съвет – Плевен Мартин Митев. Предложението е те да бъдат четирима на брой, а изборът им да бъде направен чрез явно гласуване. Друга важна точка от дневния ред е под фаталния номер 13. Тя се отнася за утвърждаването на структурата на общинската администрация, а предложението е внесено от кмета на Плевен Георг Спартански. Според него зам.-кметовете на Община Плевен ще бъдат петима, като техните ресори са: „Финанси и икономика”, „Обществен ред и сигурност”, „Европроекти и хуманитарни дейности”, „Териториално развитие” и „Младежки дейности, спорт и туризъм”.
Преди обаче съветниците да определят структурата на общинската администрация, те ще трябва да решат дали да се увеличи такса смет за плевенчани. Предложението е направено от кмета на Плевен Георг Спартански и влиза като точка 12 в дневния ред на сесията. Както вече писахме, става на въпрос за увеличение на таксата с 66%. Така за недвижими имоти в строителните граници на град Плевен размерът на таксата за битови отпадъци за жилищни и нежилищни имоти на граждани и за жилищни имоти на предприятия ще бъде в размер на 1,494 на хиляда от данъчната оценка на имота. За нежилищни имоти на предприятия тя ще бъде в размер на 4,814 на хиляда от по-високата от отчетната стойност и данъчната оценка на имота.
Дали Община Плевен ще кандидатства по проект за ремонт на спортна зала „Спартак” също ще бъде решено по време на сесията. Предложението е направеното от кмета на Плевен Георг Спартански и се отнася за кандидатстване по Проект „Красива България”. Старейшините ще трябва да дадат своето съгласие Общината да кандидатства с Проект „Ремонт на спортна зала „Спартак”. Така Община Плевен ще трябва да осигури като собствен финансов принос 50% от общия бюджет на проекта, в размер на не повече от 94 715 лева, както и да се ангажира със запазването на постигнатите резултати от проекта за срок от пет години. Според проектносметната документация общата стойност за ремонт на залата възлиза на 189 430 лева. Крайният срок за депозирането на проектното предложение по Проект „Красива България” е 18.01.2016 година.
Отчетът за изпълнение на бюджета на Община Плевен за периода 01.01.14г.-31.12.14г. влиза като предпоследна точка в дневния. Той е изготвен от бившия кмет на Плевен проф. д-р Димитър Стойков.

Прочетете също:

Община Плевен проверява сигнал за неприятна миризма в жк „Сторгозия“

Служителите на отдел „Екология“ при Община Плевен извършват проверка по сигнал за неприятна миризма, подаден ...