Акценти
Начало / Общество / Нова техника получава Белене за борба с извънредни ситуации

Нова техника получава Белене за борба с извънредни ситуации

С доставката на снегорин (колесен трактор), окомплектован и с опесъчител, в Община Белене започна оборудването с нова и високо проходима техника. До края на този месец предстои доставката на цистерна за вода и високопроходим автомобил 4х4, ръчно водими снегорини, моторни лодки, както и специално противопожарно оборудване. В момента тече процедура за избор на доставчик на водолазно оборудване с прогнозна стойност 16 298,58 лв. (без ДДС).

Финансирането е осигурено по проект “Управление на извънредни ситуации, причинени от събития с опасен хидроложки, метеорологичен и природен характер”, финансиран по Програмата за трансгранично сътрудничество “Румъния – България 2007-2013”.

Стойността на доставеното до края на годината оборудване ще е 553 524,04 лв. (без ДДС).

С това ще се гарантира нова възможност на Община Белене да реагира бързо и независимо в извънредни ситуации с метеорологичен характер, при максимална грижа за хората и имуществото.

По същия проект в Белене се проведе и обучение в съвместни действия за реагиране при извънредни ситуации. Включиха се представители на Районната служба “Пожарна безопасност и защита на населението”, Поделение 28880 – гр. Белене, Държавно горско стопанство – Никопол, представители на неправителствени организации, експерти от общинската администрация и доброволни формирования. В обучението участваха и медицински центрове, болници, членове на спасителните екипи и подпомагащи институции, включени в структурите за управление на извънредните ситуации.

Сред основните участници в обучението бяха представители на Инспектората за извънредни ситуации – Олт, както и партньорите от Окръжен съвет Олт (Румъния).

Проектът се изпълнява  от месец юли 2011 год. и ще приключи през януари 2013 год. Общата стойност на финансовата помощ е 4 892 695,80 евро (9 569 281,23 лв.), от които за Община Белене – 413 654,60 евро (809 038,08 лв.)

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...