Акценти
Начало / Общество / Новата програма за чист и приветлив Плевен – в съновидение и стих

Новата програма за чист и приветлив Плевен – в съновидение и стих

Предложение от проф. Константин Мутафчиев за изготвяне на Програма “Да пазим Плевен чист и приветлив през цялата година” приеха общинските съветници на последната си редовна сесия. Нейната цел е да се посочат, разработят, съгласуват и предложат конкретни и необходими мерки за привеждане и поддържане в чист и приветлив вид там, където е необходимо, сградите, улиците, градинките, зелените площи. Програмата ще бъде отворена и насочена към всички институции и плевенчани, така че всеки да може да участва с предложения в изготвянето, обсъждането и впоследстие в реализацията й.

Изготвянето на документа трябва да стане от Временна комисия от 11 души с председател проф. Мутафчиев. В срок до 1 март 2013 год. те трябва да внесат в Общински съвет Плевен проект на Програмата.

Любомир Петков от левицата поиска авторът да внесе повече яснота и да обясни мотивацията на предложението си. В типичен за него стил, проф. Мутафчиев го стори – и то така, че остави всички в залата безсловесни и предизвика бурни емоции.

Ето какво разказа съветникът от БНД пред колегите си общински съветници:

“Искам да ви разкажа какъв странен сън ме споходи преди една седмица. Сънувам, че всички ние сме на заседание тук в тази зала. Точно в 11 часа осветлението внезапно намаля, двете врати на залата се отвориха едновременно и влязоха седем извънземни, заставайки ето тук пред нас. Гледам ги – хем приличат на нас, хем са различни. Всички са широко усмихнати и може би затова съм спокоен, макар да усещам, че не мога да помръдна.

Този, който е в средата, вдигна нагоре дясната си ръка и каза високо и ясно:

– Здравейте, земляни от древния град Плевен, който е добре известен в космическото пространство с историята си и природните си красоти! Ние сме пратеници от планетата Тау 2, която се намира в съзвездието Касиопея … Моля, изгответе Програма – списък на всички обекти – сгради, улици, площади, зелени площи, градини, паркове, детски площадки, спортни и увеселителни заведения, които искате да бъдат построени или пък ремонтирани, така че вашият прекрасен град да стане още по-благоустроен, по- привлекателен, по-чист и спретнат … Част от тези обекти ние изцяло ще финансираме, за останалите – ще отпуснем средства за материалите, а Вие с труда си ще ги реализирате. Що се касае до чистотата, тази дейност няма да финансираме, защото тя е изцяло във Вашите възможности, защото чистотата зависи от Вас! Сега ние заминаваме, за да продължим мисията си, но след шест месеца ще бъдем отново тук, за да обсъдим с Вас Програмата, която сте изготвили и да започнете постепенно да я осъществявате …

Какъв беше този сън, уважаеми дами и господа, не зная, как трябва да се тълкува – не зная, но моля Ви, дайте да направим тази Програма, че току вижте след шест месеца извънземните вземат, че дойдат!”

С това изненадите на проф. Мутафчиев, обаче не свършиха. Оказа се, че той има и завидна дарба в мерената реч. В знак на благодарност към гласуваните завишени глоби за замърсяване и мерките за опазване на чистотата, както и по повод първата година от работата на Общински съвет Плевен в този му състав, професорът представи стохотворението си “Да бъде Плевен …” И отново заслужи последвалите го бурни ръкопляскания.

За нас остават усилията – поне минимални, да не замърсяваме и да пазим онова, което имаме. Можем го, трябват само желание и съзнание. И без помощ от извънземни.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...