Начало / Култура / „Не остана друго за разпъване” – прошката на поета, която минава през голгота

„Не остана друго за разпъване” – прошката на поета, която минава през голгота

Найден Найденов

Тази вечер в Художествена галерия „Дарение Светлин Русев” се състоя плевенската премиера на новата стихосбирка на поета Найден Найденов – „Не остана друго за разпъване”.  Това е книга за любовта, но прочитайки я, читателят се убеждава, че средностатистически любови няма. Любовта не се дели на по-малка и по-голяма, даже множественото число е недоразумение., каза в представянето на книгата поетесата Камелия Кондова и допълни, че това са  мъжки стихове, в които има болка, но няма реваншизъм; има мъдрост, която  е отдалечила автора им от разочарованието и загубата и го е приближила до красотата и прошката. Красотатата и прошката, пътят на които задължително минава през голгота, отбеляза Камелия Кондова.

Найден Найденов

Найден Найденов беше представен от Валентина Атанасова от РЕКИЦ „Читалища“ – Плевен, които са организатори на събитието заедно с Община Плевен. Найден Найденов има издадени досега още две стихосбирки – Римувам те, Живот” (2004 г.) и „Убежище” (2008 г.). В литературните страници на интернет пространството той е познат под псевдонима Хипо.Преди 10 години става един от създателите на сайта за нова българска художествена литература ХуЛите, който става носител на престижната награда на Министерство на културата и Община Пловдив „Хр. Г. Данов” за 2008 г. в сферата на медиите и модерните технологии. Найденов е председател на Управителния съвет и ръководител на издателската дейност на Сдружение „ХуЛите”.

Поетичната вечер в галерията продължи с изпълнения на актьора Иван Черкезов, който по мъжки интерпретира мъжката поезия на Найден Найденов.

За приятелството, за поетичните съпреживявания с него сподели и поетесата Маргарита Петкова, която в неподражаемия си прям стил създаде с аудиторията непринуден контакт. Сред публиката бе и майката на поета.

Найден Найденов

След вълнуващото представяне Найден Найденов също прочете някои от любимите си стихове в книгата. Той обясни, че художник на изданието е Рая, просто  Рая. Тя е сложила на всяка страница две очи – очите на Тони – приятелката на поета, която не е в България.

Повече от час продължи срещата с поета Найден Найденов и неговата любовна лирика.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...