Акценти
Начало / Общество / Нетрадиционна еко беседа организират в Байкал

Нетрадиционна еко беседа организират в Байкал

Еко беседа със закуска на тревата организират тази събота в село Байкал. Инициативата е на Сдружение „Еко Байкал“ и е част от дейностите по  проекта „Да запазим дома на жабата дървесница“, по който сдружението работи. Пректът се финансира от фондация „Екообщност“ по програма „Градски предизвикателства“ и е подкрепен финансово от  Фондация „Чарлз Стюарт Мот”.

„Идеята ни е по време на Закуска на тревата да съберем местни хора – възрастни и младежи, и да им създадем нагласата, че живеят в уникално място, което с малко усилия могат да опазят и съхранят природата му . А после те да станат нашите посланици и сред гостите на Байкал, за да пазят и не замърсяват крайбрежието”, разказа Албена Трифонова, председател на сдружение „Еко Байкал”.

Поредният проект на сдружение „Еко Байкал” за опазване на един от най-красивите райони в областта сега е с фокус върху запазване на жабата дървесница и нейното естествено обитание. Тя е естествен регулатор на популацията на комари, но с масовото унищожаване на крайбрежната растителност, е застрашена от изчезване. На тази тема ще е и еко беседата на д-р Иван Райчев, ръководител на отдел „Природа” на Регионалния исторически музей в Плевен. След което ще бъдат избрани 12 доброволци, които  ще убеждават туристите в необходимостта да се опазват чисти местообитанията на дървесната жаба и да не се унищожава крайбрежната растителност.

„Насочваме се предимно към младите хората, защото смятаме, че те по-бързо възприемат подобни екологични идеи. Освен това сме убедени, че те много повече могат да въздействат върху родителите си и така да ги приобщят към нашата идея за опазване на природата, за да се запази от изчезване жабата дървесница”, каза Албена Трифонова.

През септември избраните доброволци ще преминат интерактивно обучение за надграждане на умения и знания за общуване с посетители на крайбрежието при село Байкал, общуване в критични ситуации, екипно поведение и застъпничество. През октомври са планирани няколко акции за залесяване на оголените участъци от бреговата ивица с тополи и върби.

„Надяваме се хората да прегърнат нашата идея и да продължат със залесяването. Ние също ще продължим в тази посока. Целта ни е с всеки следващ проект да надграждаме постигнатото в предишните”, подчерта Трифонова..

А през месец ноември специално излъчена група ще постави проблемите по опазване на природата в околоречните зони на вниманието на Общинския съвет в Долна Митрополия.

Вярвам, че хората са склонни да променят отношението си към природата, просто трябва малко да ги подбутнеш, допълни Албена Трифонова.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...