Акценти
Начало / Любопитно / На 26 май е роден големият Григор Вачков

На 26 май е роден големият Григор Вачков

На 26 май през 1932 година в село Трънчовица, обл. Плевен е роден големият Григор Вачков. Българският театрален и киноактьор, носител на званието „народен артист“, е играл в 44 филма.

Григор Вачков, или както го наричат колегите Гришата, завършва ВИТИЗ през 1955 г., след което става член на колектива на Държавния сатиричен театър от самото му основаване. Дебютът му в киното е през 1960 година. Популярността му добива широки размери след като изиграва ролята на капитан Димитър Бомбов (Митко Бомбата) от телевизионния сериал „На всеки километър“ (1967-1971). Там се превъплъщава в образа на комунист-революционер.

Безспорно Григор Вачков е от онези актьори, които ще останат завинаги в историята на киното и театъра. Той си отива от този свят в разцвета на силите си, но оставя богата творческа биография и искрено спечелена всенародна любов, с каквато малко негови колеги могат да се похвалят.

Григор Вачков и днес остава в съзнанието на хората с ведрата си усмивка и нестихваща жизненост, която не успява да загуби дори в последните дни от живота си, когато коварната болест го измъчва най-много.

Едни от филмите му, получили международно признание и награди от кинофестивали, са „Последно лято“ (1974) и „Мъжки времена“ (1977). Последният му филм е „Мера според мера“ (1981), в който неговата роля остава недовършена, тъй като Вачков почива на 18 март 1980 година.

Баща е на актрисата Мартина Вачков.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...