Акценти
Начало / Общество / На обществен форум в Плевен обсъдиха добри практики за работа със затворници

На обществен форум в Плевен обсъдиха добри практики за работа със затворници

Обществен форум на тема „Добри практити в работата с лицата лишени от свобода” се провежда днес в Плевен. Той е организиран в рамките на проекта „Свобода зад решетките”, по който две неправителствени организации от Разград с подкрепата на местни НПО изследват създадените добри практити в Затвора в Плевен.

В днешния форум в Плевен участие взе зам.-министърът на правосъдието Вергиния Мичева, областният управител Ралица Добрева, зам.-кметът Стефан Петков, председателят на ОбС Дарин Ангелов, представители на Главна дирекция „Изпълнения на наказанията”, на Окръжен съд и Районна прокуратура в Плевен, гости от Американското посолство. Присъстваха и близки на излежаващи присъди в Затовар в Плевен, за да поставят въпроси и да споделят проблеми.

IMG_1283проект-затвори-среща

„Важно е не само да бъдат подобрени условията в затворите в България, каквото изискване ние сме си поставили, но за нас е важно да се подобрят  условията за работа на служителите в местата за лишаване от свобода. Тези хора работят в една изключително трудна обстановка и това трябва да се взема предвид”, каза в началото на срещата зам.-министър Вергиния Мичева.

Пред участниците в срещата началникът на Затвора в Плевен – Иван Петков, представи нова визия за социалната работа в местата за лишаване от сводода, която се основава на европейските стандарти за третиране на задържани лица. Важен момент от този нов начин на социална работа с лишените от свобода е насищане на режима на затворниците с разнообразни дейности, насочени към съхраняване на физическото и психическото им здраве, което е условие за бъдещата им успешна реинтеграция в обществото, подчерта Иван Петков.

IMG_1280проект-затвори-среща

В презентацията си психологът Ваня Георгиева сподели добрите практики в Затвора в Плевен за въздействие по време на изтърпяване на наказанието. Тя представи поведенчески услуги и програми за въдействие  по време на изтърпяване на наказанието лишаване от свобода.

Координаторът на проекта Катя Божикова направи вълнуващ разказ за един по-различен Ден на детето, прекаран в Затвора в Плевен. Там тя се убеждава, че „корекционната и възпитателна работа в затвора е не само регламент на хартия и че няма как хуманното и уважително отношение към лишените от свобода и техни близки да не е по-доброто и вярно решение”.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...