Начало / Любопитно / На днешната дата за първи път е отбелязан Международният ден на биологичното разнообразие

На днешната дата за първи път е отбелязан Международният ден на биологичното разнообразие

Международният ден на биологичното разнообразие е иницииран и обявен от ООН, за да се подобри информираността и разбирането за проблемите пред биоразнообразието. За първи път, като Международен ден на биологичното разнообразие, Генералната асамблея обявява 29 декември – датата, когато влиза в сила Конвенцията за биологичното разнообразие. Няколко години по-късно Генералната асамблея възприема 22 май като Международен ден на биоразнообразието, за да отбележи 22 май 1992 г. – датата, на която в Найроби е приет окончателният текст на Конвенцията за биологичното разнообразие. Отчасти промяната е направена и поради трудността на 29 декември, когато навсякъде тече подготовката за настъпването на Новата година, да се организират празнични прояви, посветени на биологичното разнообразие.

Биологичното разнообразие е превърнало Земята в уникално обитаемо място и има важно значение за обезпечаване благосъстоянието, прехраната и културната цялостност на хората. Стремейки се да предотвратят безпрецедентната загуба на биологични видове, причинена от антропогенната дейност, страните, подписали Конвенцията за биологично разнообразие, съвместно работят за значително намаляване на темповете на загуба на биоразнообразието в глобален, регионален и национален мащаб.

Поради географското си положение, релеф и климатични условия България притежава едно от най-богатите сред европейските страни и най-съхранено биологично разнообразие. Опазването и устойчивото ползване на биологичното разнообразие в страната е регламентирано основно в три закона и подзаконовите нормативни актове към тях – Законът за защитените територии, Законът за лечебните растения и Законът за биологичното разнообразие.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...