Начало / Здравеопазване / Начертаха спешни стъпки за осигуряването на сензори за всички деца с диабет тип 1

Начертаха спешни стъпки за осигуряването на сензори за всички деца с диабет тип 1

Действия от спешен порядък бяха начертани на среща при министър-председателя Кирил Петков днес за осигуряването на сензори за постоянен мониторинг на кръвната захар на всички деца с диабет тип 1 у нас, съобщиха от правителствения пресцентр. „Новите технологии за контрол и лечение са бъдещето, именно те гарантират нормално качество на живот на българските деца с това заболяване, длъжни сме да им го осигурим“, подчерта премиерът.

В срещата участваха министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков, управителят на Националната здравноосигурителна каса проф. Петко Салчев, председателят на сдружение „Култура без граници“ Росица Пандова, която в последните 10 години се занимава с интеграцията, социализацията и модерните постижения в терапията на пациентите с диабет тип 1, и експерти.

В хода на разговора бяха очертани редица проблеми, пред които всекидневно са изправени децата с тази диагноза и родителите им. Бе решено да се предприемат необходимите действия, с които да се гарантира достъпът на малките пациенти с диабет тип 1 до сензори. По инициатива на здравната каса в кратки срокове ще се проведе среща с научните дружества по ендокринология и Българския лекарски съюз с цел постигане на консенсус по въпросите за осигуряването на глюкозните сензори. НЗОК разполага с необходимите средства, но специалистите трябва да са единни при определянето на правилата и критериите за отпускането на сензорите.

Бе дискутиран също въпросът за разширяване на обхвата на пациентите до 18 г. с диабет тип 1 в страната чрез разкриването на нови специализирани комисии. В момента те функционират в големите университетски болници в страната. По данни на здравната каса около 4000 са децата у нас, диагностицирани с диабет тип 1, а до момента само 332 деца са заявили и получили платените от НЗОК сензори. Премиерът Петков настоя институциите да реагират в кратки срокове и да обезпечат по този начин контрола на диабета при всички деца с тази диагноза.

Прочетете също:

Децата до 14 години ще пътуват с безплатни карти в градския транспорт

От 1 февруари децата до 14 навършени години в Плевен вече ще пътуват безплатно по ...