Начало / Здравеопазване / Национална кампания за приемане на Закон за пациента провеждат пациентски организации

Национална кампания за приемане на Закон за пациента провеждат пациентски организации

Народното събрание направи от лекарите търговци, но срещу тях няма потребители, тъй като липсва закон, който да регламентира правата им. Това заяви днес на среща в Плевен Петко Кенанов, председател на Конфедерация защита на здравето, която е подела национална кампания за пациентски политики.

Днес в Плевен се проведе 15-тата поред среща от общо предвидените 28 във всички областни центрове на страната, на която да бъдат представени основните проблеми, с които се сблъскват пациентите в нашата страна. В рамките на кампанията е изработена книжка, която разяснява как поциентите могат да ползват медицинска помощ, заплатена от Здравната каса.  Другият основен момент от кампанията е попълването на анкета, с основен въпрос необходим ли е Закон за пациента в България. Досега са попълнени  1 200 анкети от общо подготвените 3 000, обясни Диана Хаджиангелова, зам.-председател на Конфедерация защита на пациента. Категорично заявеното желание от анкетираните е да бъде приет такъв закон.

Въпрос на политическа воля е той да бъде приет, след като бяха подготвяни няколко варианта, но нито един не стигна до обсъждане в пленарна зала, подчерта Кенанов. За нас е важно да има такъв документ, защото липсата му е по-лоша дори ако бъде приет и не толкова добре подготвен закон, категоричен е председателят на пациентската организация и допълни, че липсата му поражда недоверие в цялата система на здравеопазването.

В Конфедерация защита на пациента  членуват 20 обединения  и тя е организацията с най-голяма членска маса в национален мащаб.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...