Акценти
Начало / Култура / Национален фолклорен фестивал подготвят в Червен бряг

Национален фолклорен фестивал подготвят в Червен бряг

Провеждането на първи Национален фолклорен фестивал с името „Пъстра шевица” организира Народно читалище “Н. Й. Вапцаров 1908” Червен бряг със съдействието на общината. Идеята е той да се случва всяка година в средата на месец юни на открита сцена.

Продължителността на всяко издание на фестивала ще е в зависимост от броя на участниците, те ще се представят в два раздела – автентичен фолклор и обработен фолклор, където ще има и конкурсен характер. Всички прояви ще са със свободен достъп за публиката. Националният фолклорен фестивал „Пъстра шевица” има за цел да съхранява, развива, популяризира и предава на поколенията българския фолклор – автентичен и обработен. Идеята е да се представят ежегодно пред жителите и гостите на Червен бряг културата, традициите, музиката, песните и танците от различните етнографски региони в България, обясняват организаторите.

Всички участници ще са любители. В раздела за автентичен фолклор ще представят обичаи, песни, танци и носии от съответния регион до 10 мин. като възрастови ограничения няма. При обработения фолклор участниците се състезават по избор в певческо и танцово изкуство, те ще са в три възрастови групи – деца до 13 години,
младежи от 13 до 20 години и възрастни – над 20 години. Тук е предвидено за всяка възрастова група по форма на изява да бъдат присъдени първа, втора и трета награда.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...