Начало / Общество / Научна конференция ще даде нови нюанси върху Плевенската епопея

Научна конференция ще даде нови нюанси върху Плевенската епопея

Научна конференция „140 години Руско-турска война 1877-1878 г. и Плевенска епопея 1877 г.”  беше открита днес в Плевен. Тя поставя началото на поредица събития, с които Плевен ще отбележи 140-та годишнина от Плевенската епопея.

Форумът откри кметът Георг Спартански, който  подчерта, че събитията край Плевен заедно с Шипченската епопея решиха хода на Руско-турската освободителна война преди 140 години. Той посочи, че като общинско ръководство е имало пълен синхрон и единство при подготовката на конференцията с председателя на Общинския съвет и колегите общински съветници, подкрепа от държавната власт в лицето на областния управител и разбиране и подкрепа от страна на държавните институции за значението на 140-ата годишнина и тези паметни събития за историята не само на Плевен, но и на България. „Успяхме да направим този юбилей национален акцент, който предшества официалното честване догодина на 3 март на 140-годишнината от Освобождението на България“, посочи Георг Спартански.

„В историята на народа ни има дати и събития, които из основи променят пътя на страната ни. Една от тези дати за мен е 10 декември, когато преди 140 години се ражда свободата на Плевен! От тогава до днес тази паметна дата е символ на справедливостта след вековната неправда на един поробен народ. Аз няма да говоря за събитията отпреди 140 години, нито за тяхното значение от гледна точка на историята, защото смятам, че в присъствието на толкова известни учени от музеи в страната и преподаватели от висши учебни заведения – това би било неуместно”, каза в обръщението си към участниците в научната конференция председателят на Общинския съвет Мартин Митев.

Успех на форума и на участниците пожела, зам.-областният управител д-р Красимир Трифонов, директорът на РВИМ – Плевен – Емилия Зорнишка, поздравителен адрес до участниците в конференцията бе изпратен от министъра на правосъдието Цецка Цачева.

Научен ръководител на конференцията  е проф. д-р Пламен Митев, който минути преди официалното откриване каза, че  на форума ще бъдат дадени някои нови нюанси в погледа към събитията от преди 140 години, разиграли се край Плевен.

Със свои доклади научната конференция в Плевен участват 25 известни български и руски учени от музеи в страната и преподаватели от висши учебни заведения.

Организатори на научната конференция „140 години Руско-турска война 1877-1878 г. и Плевенска епопея 1877г.” са Община Плевен и Регионален военноисторически музей – Плевен.

Прочетете също:

Община Плевен проверява сигнал за неприятна миризма в жк „Сторгозия“

Служителите на отдел „Екология“ при Община Плевен извършват проверка по сигнал за неприятна миризма, подаден ...